Formand raser over nyt vandløbsregulativ

Henrik Karlshøj Madsen, formand for Øvre Suså Vandløbslaug, »varmer op« til generalforsamlingen med kritik af blandt andet Ringsted Kommune.

Situationen for Øvre Suså er selvfølgelig på dagsordenen, når Øvre Suså Vandløbslaug holder generalforsamling den 4. marts. Foto: Jesper Hallgren

Op til generalforsamlingen i Øvre Suså Vandløbslaug gør formand Henrik Karlshøj Madsen status i foreningen, der blandt andet er utilfreds med Ringsted Kommunes manglende indsats i Ringsted Å.

- Nu kaldes det, »at grundvandet står højt«, fordi man (kommunen, red.) ikke overholder den fysiske lov om, at for meget vand skal ledes væk. Det kunne vores forfædre finde ud af, konstaterer Henrik Karlshøj Madsen og tilføjer:

- Det er total arrogance fra det kommunale embedsværk, at man helt har undladt oprensning af Ringsted Å siden 1996, og så her i 2024-2025 kommer med et nyt vandløbsregulativ, hvor man nu lovliggør op til 50 centimeter højere niveau, uden skelen til de berørte husejere og bredejere, der forgæves kæmper med den meget højere vandstand og våde kældre.

- Desværre sidder både embedsværk og de bestemmende politikere i Ringsted arrogant med hænderne i skødet og gør ingenting for at vandet kommer hurtigt væk, når der er for meget af det.

Henrik Karlshøj Madsen

Ifølge Henrik Karlshøj Madsen har kommunen overhovedet ikke villet høre på klimaændringer, og tage det med i vurderingen af det nye regulativ. Oprensning til tidligere bund og bredde ville jo gøre en verden til forskel med de nedbørsmængder, vi oplevede i 2024 – og kan forvente i fremtiden.

- Desværre sidder både embedsværk og de bestemmende politikere i Ringsted arrogant med hænderne i skødet og gør ingenting for, at vandet kommer hurtigt væk, når der er for meget af det, fastslår Henrik Karlshøj Madsen.

Fejl i målinger

Ringsted Kommunes håndtering af Ringsted Å er langt fra eneste udfordring, der optager Øvre Suså Vandløbslaug.

Bland andet har ålauget været med til at dokumentere, at en vandstandslogger ved Vetterslev kun kunne måle op til en vis højde, der ligger inden for det tilladte niveau på strækningen, selvom vandstanden i Susåen var langt højere end det, som denne vandstandslogger viste.

Med det blotte øje kunne naboen via sine egne markeringer på en pæl i gårdspladsen konstatere, at vandet stod højere og højere op, og det til trods for, at vandstandsloggeren ude i åen aldrig viste den samme vandstand som altid ved oversvømmelserne på ejendommen.

Fysiske spærringer

- Noget af det, som er med til at holde vandet tilbage i Susåen og forårsager oversvømmelser er blandt andet, at der fysisk er lavet spærringer i Næstved og Holløse, som med dæmninger holder vandet tilbage hele vejen op gennem Susåens forløb tværs ind over Sjælland, og det medfører tabsgivende oversvømmelser for de, som bor nær vandløbene, påpeger Henrik Karlshøj Madsen.

- Samtidig, tilføjer han, har man for nogle år siden genetableret en del af Susåens naturlige slyngninger på en strækning mellem Næsby Bro og Vetterslev Bro, hvor man i den forbindelse hældte 3.000 ton sten i åen, som dermed også reducerer vandets passagemuligheder.

De mange forskellige udfordringer bliver naturligvis også berørt, når Øvre Suså Vandløbslaug tirsdag den 4. marts har generalforsamling i Herlufmagle Hallen.

Læs også