Dyrkningen er sojabønner er kommet til Sverige

Svenske jordbrugsforskere vil nu forsøge at få visse sorter af en slags sojabønnner - såkaldte edamame-bønner - til at gro i Sverige.

Svenske forskere fra Institutet för jordbruks- och miljöteknik (JTI) og Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har sat sig for at forsøge at dyrke sojabønner i Sverige i den kommende vækstsæson.

- Hvorfor importere dem fra Sydamerika, hvis de kan dyrkes i Sverige, lyder argumentet for det forsøg med dyrkning af sorter af såkaldte edamane-bønner, fremgår det af et nyhedsbrev fra JTI.

- Lokalt producerede edamane-bønner gør globale transporter unødvendige, siger Frederik Fogelberg, som er forsker ved JTI. Han har tidligere vist, at dyrkning af sojabønner er mulig i Sverige helt op til Mälardalen.

- Desuden minimeres risikoen for forurening med pesticider og GMO-soja. Sporbarhed helt ned til en enkelte avler vil sandsynligvis også minimere øge forbrugernes tillid til soja, argumenterer han.

Ifølge en undersøgelse fra 2012 er svenske forbrugere interesserede i muligheden for at købe svensk produceret soja.

Soja indeholder omkring 40 procent protein, dobbelt så meget som for eksempel svinekød. Proteinet er af høj kvalitet og indeholder alle essentielle aminosyrer. Ud fra et ernæringsmæssigt perspektiv er sojabønner også en god kilde til mineraler og vandopløselige vitaminer og har et lavt glykæmisk indeks (indflydelsen på blodsukkeret, red.), skriver JTI.

Projektet med dyrkning af edamame-bønner vil begynde i år og løbe i tre år, skriver JTI.

Læs også