Kyllingeproducenter måler klimaaftryk med nyt værktøj

De to største fjerkræsaktører på det danske marked, Danpo og Rose Poultry, har taget en stort skridt for klimaet sammen. I samarbejde med Seges Innovation vil de med et nyt klimaværktøj måle deres kyllingers præcise klimaaftryk.

Kylling er generelt set betragtet som et de mere klimavenlige kødproteiner sammenlignet med andre kødtyper. Alligevel er der fortsat et stort potentiale for at reducere klimaaftrykket yderligere i produktionen. Derfor er de to største, danske kyllingeproducenter gået sammen for at tage et stort skridt for klimaet ved at måle kyllingernes præcise klimaaftryk.

Det gør de sammen med forskningsvirksomheden Seges Innovation, der arbejder for en bæredygtig og konkurrencedygtig landbrugs- og fødevareproduktion i Danmark.

I samarbejde har de lanceret ESGreenTool, som er et klimaværktøj, der præcist kan måle klimaaftrykket fra danske kyllinger, og dermed får over 100 danske kyllingeproducenter mulighed for at måle deres præcise klimaaftryk og dokumentere deres indsats for at reducere CO2-udledningen.

Klimaaftryk på kyllingens niveau

Det nye klimaværktøj fra Seges Innovation gør det muligt at beregne kyllingernes klimabelastning helt ned på den enkelte kylling, lige fra den klækkes til den sendes til slagteriet.

Værktøjet bruger data som blandt andet kyllingens vækstforhold, foderforbrug, forbrug af el og varme samt størrelse, alt sammen for at beregne det samlede klimaaftryk. Der tages samtidig højde for, om der er tale om konventionelle, økologiske eller langsommere voksende kyllinger.

Hos Rose Poultry glæder man sig til at tage det nye klimaværktøj i brug.

- Indtil nu har vi benyttet Concitos udregning af kyllingers CO2e-aftryk. Deres database viser kyllingers aftryk generelt. Med det nye værktøj kan vi måle vores egne danske kyllingers specifikke udledning lige fra kyllingen klækkes, til den forlader stalddøren igen på vej til slagteriet, siger Brian Møller Lauridsen, chef for afdelingen for levende dyr hos Rose Poultry og tilføjer:

- Det betyder, at vi fremover med egne data kan dokumentere vores klimabelastning ude i staldene, men endnu vigtigere har vi nu et værktøj til at sænke belastningen over tid, fordi det bliver tydeligt, hvilke håndtag vi kan skrue på.

Erfaringer med CO2-målinger

Danpo er også en af de store spillere på det danske marked, og de har allerede arbejdet med CO2-målinger. Det er sket gennem deres brand »De Danske Familiegårde«, hvor de tidligere har målt klimaaftrykket på velfærdskyllinger fra jord til bord.

Det skete i samarbejde med organisationen Carbon Trust, men med værktøjet fra Seges Innovation får Danpo mulighed for at udvide målingerne til også at omfatte alle deres kyllingetyper og brands.

- Vi har allerede haft gode erfaringer med at måle CO2-aftrykket fra vores velfærdskyllinger, og med ESGreenTool får vi nu mulighed for at udvide disse målinger til alle vores kyllinger. Det giver os en langt mere præcis indsigt, som gør det lettere for landmændene at registrere og forstå deres klimabelastning. Det bliver motiverende for hver enkelt landmand at kunne se, hvordan de kan reducere klimaaftrykket for hver kylling, de opfostrer, siger Tommy Dideriksen, afdelingschef for levende produktion i Danpo.

Et unikt værktøj for bæredygtighed

I Danmark har landmænd været vant til at registrere detaljerede data om foderforbrug, varmeforbrug og andre produktionsparametre. Overgangen til ESGreenTool skal dog gøres så enkelt som muligt, og derfor bliver det nye værktøj integreret med eksisterende produktionsdatabaser i 2025. Det betyder, at landmændene kun skal indtaste data ét sted.

Jens Bligaard, der er Business-direktør for ESG-området i Seges Innovation, kalder ESGreenTool for en »gamechanger« for kyllingeproduktionen.

- Det er et unikt værktøj til klimaberegning i dansk landbrugs fødevareproduktion, og vi er glade for, at Danpo og Rose Poultry bruger det til at reducere klimaaftrykket og træffe bæredygtige beslutninger, siger han.

Fremtidens klimamæssige ansvar

De seneste år har ordet klimaforandringer fyldt mere og mere i hverdagen, og det bliver ikke mindre de kommende år. Klimaforandringer er med til at presse fødevareproducenter til at finde løsninger for at reducere miljøpåvirkningen.

Det nye værktøj giver både Danpo og Rose Poultry mulighed for at dokumentere og reducere deres klimabelastning på en præcis måde, som vil hjælpe med at gøre kyllingeproduktionen mere bæredygtig og give forbrugeren en større transparens i produktionen, hvilket fremmer klimabevidst forbrug i fremtiden.

Læs også