Vestfynsk maskinforretning sætter rekord med nyt millionoverskud

Den fynske Case IH-forhandler Flemløse Maskinforretning har i sit seneste regnskabsår øget sin bruttofortjeneste og sit årsresultat.

Den vestfynske maskinhandler- og værksted Flemløse Maskinforretning udbygger nu sit overskud og sætter i det seneste regnskab rekord. Det fremgår af selskabets årsrapport for det skæve regnskabsår, hvis periode sluttede den 30. juni.

Flemløse Maskinforretning oplyser ikke omsætning. Det fremgår dog, at bruttofortjenesten stiger med knap halvanden million kroner, fra 12 til 13,4 millioner kroner. I bunden er resultatet efter skat vokset fra 1,7 til 2,1 millioner kroner, en ny rekord for selskabet.

Martin Andersen, ejerleder hos Flemløse Maskinforretning, oplyser til Effektivt Landbrug, at man er tilfreds med resultatet. Maskinhandleren har derudover ingen kommentarer til regnskabet.

Effektivt Landbrug har tidligere beskrevet, at 2022 generelt set har været et godt år for landets maskinhandlere. På medlemsorganisationen Dansk Maskinhandlerforenings generalforsamling kunne foreningen fremvise en gennemsnitlig stigning i bruttofortjenesten blandt 96 medlemsvirksomheder fra 15,9 til 18,5 millioner kroner. 70 procent af medlemsvirksomhederne har oplevet en resultatfremgang i 2022, sammenlignet med 59 procent i 2021.

Stor efterspørgsel

Generelt er maskinhandlerne blevet begunstiget af en stor efterspørgsel på sine varer i en tid, hvor landbrugsmaskin-producenterne har haft svært ved at producere nok maskiner på grund af komponent- og råvaremangel.

- Sidste år var ekstraordinært. Nu er vi igen på et fint niveau til vores firma. Jeg tror hele maskinbranchen, en overgang, var et sted, hvor vi kunne sælge alt, vi havde. Det krævede bare, at vi kunne levere nogle varer. Og der gik det nok næsten for nemt. Det bliver mere normalt, både det vi er kommet ud med nu, og så også fremadrettet, udtalte Flemming Larsen, indehaver hos Præstbro Maskiner, til Effektivt Landbrug i forbindelse med selskabets årsregnskab i starten af november.

Man skal heller ikke længere tilbage end til 2019 for at finde Flemløse Maskinforretning i en anden situation. Her kørte man med et underskud på knap 26.000 kroner i regnskabsåret 2018/19.

Tredje generation

Flemløse Maskinforretnings historie strækker sig tilbage til 1932, hvor Victor Andersen købte den lokale landsbysmedie i Flemløse. Dengang bestod hovedopgaverne i at smede hestesko samt andre smedeopgaver.

I takt med landbrugets industrialisering udviklede forretningen sig også. I 1972 overtog Victor Andersens søn Hans Andersen forretningen og i 1985, da IH og Case blev lagt sammen, blev man Case IH-forhandler.

I 2014 blev der gennemført et generationsskifte, hvor Hans Andersens søn, Martin Andersen, overtog driften af virksomheden. Dengang som i dag er Case IH stadig Flemløse Maskinforretnings hovedleverandør, sammen med MI (Maskinhandler Indkøbsringen), Hardi og Gehl.

Udover landbrugsmaskiner forhandler selskabet også en lang række produkter til have- og parksektoren, og man tilbyder professionelle løsninger til anlægsgartnere og boligforeninger, ligesom man sælger til private.

Flemløse Maskinforretning har ifølge sin hjemmeside 20 ansatte. Egenkapitalen i selskabet stiger fra 10,3 til 11,8 millioner kroner.

Læs også