Nyt partnerskab skal øge landbrugets digitalisering

Et nyt samarbejde mellem IT-virksomhederne Terra Connect og IT&Co skal være med til at styrke det digitale landbrug og sikre, at landmændene kan koncentrere sig om deres bedrifter og samtidig forsøge at slå bekymringer om et mere internetforbundet landbrug ned.

Det danske landbrug bliver i stigende grad digitaliseret.

Grundlæggende er udviklingen både positiv og nødvendig i en tid, hvor landbrugene bliver færre, men større. Det kræver imidlertid, at bedrifterne har IT-infrastrukturen på plads.

Det mener en af landbrugets førende IT-virksomheder, Terra Connect, som slår et slag for, at styrket IT-tilstedeværelse giver et mere effektivt landbrugsskab.

- Digitaliseringen buldrer allerede løs i landbruget, og danske landmænd er blandt de mest digitaliserede i hele verden. Derfor bliver evnen og viljen til at integrere digitale værktøjer og datastyret praksis mere og mere afgørende for den enkelte landmands produktivitet, lønsomhed og bæredygtighed, siger Peter Søby, direktør i IT-selskabet Terra Connect, i en pressemeddelelse.

Han understreger, at selvom digitaliseringen af landbruget er en positiv ting, sker det ikke uden risici. Cyberangreb, strømnedbrud med mere bevirker, at IT-sikkerhed ifølge Peter Søby bør anses for at være kritisk infrastruktur hos landbruget – uanset den enkelte bedrifts størrelse.

- Landmændene skal kunne bruge deres tid på at være landmænd. For at de mange nye IT-løsninger fungerer i hverdagen, kræver det, at selve IT-infrastrukturen, IT-sikkerheden og hardwaren er på plads. Derfor er det bydende nødvendigt, at man som landmand får involveret specialister i sit IT-setup i en tid, hvor IT-teknologien og den datadrevne transformation kræver helt særlig viden og kompetencer, tilføjer han.

Terra Connect er tidligere kendt som DLG Connect, men skiftede navn efter Velas indtrådte i ejerkredsen med købet af 40 procent af aktierne fra DLG i 2020.

Samarbejde skal slå myter ihjel

For at kunne tilbyde landmænd hurtig reaktionstid og nærhed har Terra Connect indgået et samarbejde med branchekollegaen IT&Co med den fælles mission at blive Danmarks bedste leverandør af IT-løsninger til landbruget.

- Samarbejdet er funderet i et fælles syn på, hvordan IT-kunder skal serviceres. I vores værdisæt gør vi meget ud af nærhedsprincippet over for kunden, så vi aldrig er længere væk fra dem, end at vi hurtigt kan reagere, når det brænder på. IT&Co og Terra Connect supplerer hinanden rigtig godt, fordi begge firmaer har specialistkompetencer, der betyder, at vi kan trække på hinandens færdigheder, siger Kim Lassen, direktør i IT&Co, om det nye samarbejde.

Hos Terra Connect oplever man ofte at have kontakt med landmænd, som alt for sent får erkendt, hvor afhængige de er af internet og IT generelt.

I IT&Co er de specialister i IT-infrastruktur, herunder etablering, drift og support af IT-løsninger, og direktør Kim Lassen opfordrer til, at også landmænd bør stille skarpt på især IT-sikkerhed.

- Mange tror, at hackere er sådan nogen, der sidder og beslutter sig for at angribe en bestemt virksomhed. Sådan er det ikke. Det er ofte softwarerobotter, der afsøger nettet for sårbarheder som manglende opdateringer af systemer, manglende firewall og dårlige antivirus-systemer med det mål at stjæle data. I takt med at landbrugene bliver større og fungerer som egentlig produktioner, øges risikoen for, at landbrug bliver ramt. Derfor skal man have styr på sine systemer og sin backup, siger Kim Lassen.

Med det nye samarbejde, der får baser i Jylland og på Fyn, kan man tilbyde landmændene lokal forankring og hurtig reaktionstid, så de kan få afhjulpet deres IT-udfordringer hurtigst muligt.

Læs også