Teknologisk Institut indvier Biosolutions Technology Center. Et nyt anlæg, som med teknologiske løsninger og procesviden skal hjælpe industrien med at skabe klimavenlige produkter som fødevarer og foder ved at forarbejde biologiske råvarer fra landbruget og fødevareklyngen med naturens egne processer.
Med indvielsen af Biosolutions Technology Center kan Teknologisk Institut nu hjælpe både danske og udenlandske virksomheder med at tage naturens egne processer i brug til at udvikle metoder, som kan fremskynde den grønne omstilling.
Det nye center består af pilotanlæg til industriel fermentering og bioraffinering, og Teknologisk Institut vil på den måde understøtte, at Danmark kommer til at være i front med at udnytte restprodukter fra f.eks. landbrug og fødevareindustri til nye produkter af højere værdi.
Ifølge den adm. direktør ved Teknologisk Institut, Juan Farré, ønsker man med det nye anlæg at bidrage til udviklingen af biosolutions-industrien i Danmark.
- Med centeret får de mange danske SMV’er, der er aktive på området, adgang til danske test- og demonstrationsfaciliteter, så de kan komme sikkert fra idé til marked. Ultimativt betyder det vækst og arbejdspladser i Danmark. Derudover er biosolutions en vigtig teknologi i den grønne omstilling, og alene de bioteknologier, vi kender i dag, kan reducere, hvad der svarer til otte procent af den globale udledning af CO2, siger han i en pressemeddelelse.
9 millioner kroner skal få det fulde potentiale ud af ølrestprodukt
Han påpeger, at biologiske løsninger bliver en afgørende faktor for den grønne omstilling til en cirkulær økonomi i Danmark.
En vigtig brik
De biologiske løsninger, der anvendes på det nye center, ville kunne bruges på alt fra fødevare- og foderproduktion til fremstilling af aktive ingredienser, bæredygtige materialer og erstatning af miljøbelastende kemi.
Restprodukter fra landbruget, som i dag ender som f.eks. biogas, kan blive til nye ingredienser af højere værdi og allerhelst udvikles til sunde og velsmagende fødevarer.
Eksempler på biosolutions i det nye center
-
Mikroorganismer kan øge udbyttet fra landbruget: Mikroorganismer kan hjælpe afgrøderne med at optage næringsstoffer, som normalt ikke er tilgængelige for planterne. Ved at øge tilgængeligheden af næringsstoffer kan man opnå kraftigere vækst, sundere planter, større udbytte og reducere brugen af kemi på markerne.
-
Forbedret udnyttelse af dansk raps ved hjælp af enzymer: Ved at tilføje enzymer i processen med at udvinde spiseolie, protein og emulgatoren lysolecithin fra danskdyrket raps kan man sikre et større udbytte fra koldpresset rapsolie. Enzymbehandlingen »åbner« rapsfrøene op og nedbryder de indre strukturer, hvilket gør det muligt at presse mere olie ud, selv ved lavere temperaturer. Resultatet er en forbedring af kvaliteten og anvendelsesmulighederne for raps.
-
Bioforædling gør reststoffer til råstoffer: I EU-projektet Brilian anvendes en proces til at udvinde et proteinprodukt fra rapsen, som kan videreforarbejdes til vegansk protein til fødevarer og proteinbinder i lim. Dette giver mulighed for en bedre udnyttelse og højere værdi af rapsen, som ellers ville blive brugt til dyrefoder.
-
Fermenterede sojaprodukter: Sojabønner er en vigtig afgrøde, og sidestrømme fra sojaproduktion, såsom sojakager, kan fermenteres for at producere forskellige fermenterede sojaprodukter som tempeh, miso og sojasauce.
-
Fermentering af rest- og sidestrømme: Rester fra landbrug og fødevareproduktion kan anvendes som medie til fermentering af nye fødevareprodukter, men også til foder, ingredienser eller endda bioplast.
Del af fyrtårnsprojekt
Biosolutions Technology Center er etableret som en del af fyrtårnsprojektet Biosolutions Zealand. Projektet samler en række offentlige og private aktører i regionen, herunder virksomheder, uddannelsesinstitutioner og forskningsmiljøer, for at skabe et optimalt miljø for udvikling, test og opskalering af bioteknologiske produkter og løsninger.
Nyt fermenteringscenter i Danmark ser dagens lys
- Biosolutions har et stort potentiale, så vi kan opnå den klimaeffekt af de nye løsninger, som er nødvendig i den grønne omstilling. Med Biosolutions Technology Center er vi et vigtigt skridt nærmere på at få opbygget et stærkere og mere sammenhængende innovationsøkosystem med afsæt i Region Sjælland. Det kan i praksis demonstrere, hvordan biosolutions kan accelereres og opskaleres gennem åbne og tidlige innovationssamarbejder mellem vidensinstitutioner og virksomheder, siger Lars Visbech Sørensen, adm. direktør for Food & Bio Cluster Denmark, som er lead partner i Biosolutions Zealand.
Biosolutions Technology Center er etableret på Teknologisk Instituts campus i Taastrup, hvor det torsdag blev indviet af Høje-Taastrup Kommunes borgmester, Michael Ziegler.