Om kort tid flytter de første tyre ind i Viking Genetics to nye stalde ved Assentoft. Bag det specialdesignede inventar står Fremtiden Staldinventar.
Det er mange års tillidsfuldt samarbejde, som har gjort, at Viking Genetics tyrestation ved Assentoft udenfor Randers igen har valgt Fremtiden Staldinventar som deres leverandør af specialløsninger og tilpasset inventar til det byggeprojekt, som næsten står fuldstændig klar.
Viking Genetics har bygget to store stalde, Stald 6 og Stald 7, så stedet i alt får plads til 375 tyre, fra de er fire måneder gamle og frem til, de udgår af produktionen.
- Projektet har været at lave bedre dyrevelfærd for vores tyre, og samtidig samle produktionen på en gård i stedet for på to gårde, fortæller Kaj Abrahamsen, som er chefdyrlæge på stedet.
Over 30 års erfaring
Og til det har Fremtiden Staldinventar været en vigtig samarbejdspartner, som leverede inventar til de første tyrestationer i Danmark for over 30 år siden. Også ved Viking Genetics i Assentoft, som i dag er den eneste tilbageværende tyrestation i Danmark, har de været med til flere projekter – både nybyg og optimeringer af ældre inventar.
- Inventar til tyrestationer er noget, vi har lavet i rigtig mange år, men i forskellige variationer. Når man snakker om inventar til tyre, er det ikke standard, men specialløsninger og tilpasset inventar, og det har vi rigtig meget erfaring med, siger Kaj Jacobsen, som er direktør og medejer af virksomheden Fremtiden Staldinventar, som har base i Langå.
Stald 6 – de yngste tyre
Denne gang har Fremtiden Staldinventer leveret inventar til to stalde, Stald 6 og Stald 7.
Stald 6 skal i den ene ende rumme stedets yngste tyre, og i den anden ende er der etableret et helt nyt springrum.
Når tyrene ankommer til Viking Genetics i Assentoft, er de omkring fire måneder gamle. Her forinden er de kommet fra landmanden og har derefter været opstaldet i en karantænestald i otte uger.
Tyrene skal gå sammen i hold med 12-14 tyre i hver boks. Her skal de gå, til de er omkring otte måneder gamle. I den periode begynder de 14 ansatte at træne med tyrene, som skal lære at gå, stå og bliver præsenteret for fantomet, som de skal springe på.
- Vi kan lære dem noget i den periode, og her har de stadig en størrelse, hvor de er til at have med at gøre. Når først de er 15 måneder eller derover, så kan vi ikke lære dem noget, så ved de godt, at de er store, forklarer Kaj Abrahamsen, og beskriver vigtigheden af, at træningen starter tidligt for at opbygge et samarbejde med dyrene.
Stald 7 – de ældste tyre
Stald 7 er indrettet med 44 bokse til stedets ældste tyre. Her kommer tyrene over, når de er blevet kønsmodne og kan producere sæd.
Nogle tyre producerer sæd i kortere tid, fordi de alene skal give genetikken videre. Andre bliver markedsdominerende med flere hundredetusinde doser og bliver måske seks, otte eller 10 år gamle, inden de forlader stedet.
Midt i Stald 7 er der placeret et velfærdsområde til tyre, som gerne må røre sig lidt mere.
Området består af fire store bokse med masser af plads.
- Det kan være til en kødkvægstyr, som trænger til at bevæge sig noget mere, siger Kaj Abrahamsen og fortæller, at tyrene har en tendens til at blive lidt dovne, hvilket på alle måder påvirker deres produktion negativt.
I velfærdsområdet opfordres tyrene til at bevæge sig ved masser af plads og legetøj.
- De skal bruge deres muskler, konstaterer Kaj Abrahamsen.
Plads, lys og luft
I tilblivelsen af de to stalde har det været altafgørende for Viking Genetics at kunne tilbyde tyrene forhold, som tilgodeser deres naturlige adfærd. Det betyder blandt andet masser af plads, lys og luft.
- De får omkring tre gange så meget plads, som loven foreskriver, siger Kaj Abrahamsen og fortæller, at det er medvirkende til en markant bedre dyrevelfærd for tyrene.
- Og det betyder en bedre produktion, konstaterer chefdyrlægen.
Tyrene skal, modsat slagtekalve, vokse langsomt, udvikle deres skelet og muskulatur for at kunne holde i mange år.
- Derfor er det vigtigt, de har meget plads at bevæge sig på, siger Kaj Abrahamsen.
Plads til at udvise normaladfærd
Den mere plads kommer også til at betyde, at de ansatte får lettere ved at følge dyrenes adfærd.
- Der er plads til, at de kan udvise normal adfærd, siger Kaj Abrahamsen og fortæller, at jo ældre tyrene er, desto mere plads kræver de omkring sig.
- Ved at vi giver dem den ekstra plads, så fungerer alle tyre og ikke kun de mest dominerende.
Velfærd så det basker
De to nye stalde skal give en bedre logistik og minimere antal flytninger.
- Alene sidste år havde vi 1.800 flytninger, plus at vi skulle fodre to steder, siger Kaj Abrahamsen og fortsætter:
- Tyrene bryder sig ikke ret meget om at blive flyttet, hvor de skal forholde sig til nye »kammerater«, nye faciliteter og nye folk. Så kan vi have dem på en stor lokalitet, vil det give meget bedre dyrevelfærd og et bedre logistisk flow.
Et andet sted, hvor der er gjort et stort skridt for dyrevelfærden, er ved valget af drikkekar frem for drikkekopper ved de unge tyre.
- Det er dyrevelfærd, så det basker, siger Kaj Jacobsen, mens chefdyrlægen nikker.
- Det er jo en potentiel krudttønde, man arbejder med her. Derfor er sikkerheden altafgørende. Den låge skal bare sige klik, og så skal den være lukket.
Direktør og medejer Kaj Jacobsen, Fremtiden Staldinventar
Sikkerheden er altafgørende
Det er enorme dyr, der håndteres på tyrestationen, og derfor er sikkerheden afgørende. Her har Fremtiden Staldinventar budt ind med deres årelange erfaring og suppleret den med de erfaringer og ønsker, Kaj Abrahamsen og de ansatte har haft fra Viking Genetics.
Inventaret er selvsagt langt kraftigere end hvis det var til malkekvæg eller slagtekalve.
- Det er cirka standarddimensioneringer gange halvanden, forklarer Peter Bech Johansen, som er salgschef ved Fremtiden Staldinventar.
Han viser inventaret i Stald 7, hvor de ældste tyre skal gå, som ikke alene er sikret ved at være kraftigere, men også måden det er svejset sammen på.
- De tester inventaret af. Det er ikke noget, de gør til daglig, men de gør det ved flytninger, hvis vi skal tage blodprøver eller sådan noget. Og hvis vi havde sat almindeligt standardinventar op, ville det komme til at ligne en sommerhat i løbet af en måned, forklarer chefdyrlæge Kaj Abrahamsen.
Lågen skal sige »klik« bag os
Sikkerheden gør også, at samtlige låger ind til dyrene, alene kan betjenes med begge hænder, lidt ligesom i en børnehave, hvor man skal tage fat i to dørhåndtag for at åbne døren. Og så kan lågerne skubbes i. De skal ikke løftes på plads, eller på anden måde makkes med for at få i hak.
- Vi skal være sikre på, at lågen siger klik, ellers kommer der 1.200 kg tyr bag os, forklarer Kaj Abrahamsen, mens Kaj Jacobsen fra Fremtiden Staldinventar fortsætter:
- Det er jo en potentiel krudttønde, man arbejder med her. Derfor er sikkerheden altafgørende. Den låge skal bare sige klik, og så skal den være lukket, fastslår han og forklarer, at emnet sikkerhed har fået endnu større fokus de seneste år.
Der er også tænkt sikkerhed for dyrene. Blandt andet har mange års erfaring gjort, at alle skruer er forsænkede for at undgå, at tyrenes næsering sætter sig fast.
Mangeårigt samarbejde
Selvom intet er givet, var det Fremtiden Staldinventar, som endnu engang blev hyret til at levere inventar til Viking Genetics.
- Det er ikke bare standardvarer, og det er grunden til, vi bruger Fremtiden Staldinventar, siger Kaj Abrahamsen og fortsætter:
- Vi har været glade for samarbejdet. Jeg kan godt lide, at vi kan komme med egne ideer og prøve nogle ting af. Samtidig har vi haft nogle ønsker, som vi har fået med i det nye, fortæller Kaj Abrahamsen.
For ham har den lokale forankring også haft stor betydning i den dynamiske arbejdsproces, hvor det har været nemt for Fremtiden Staldinventar at smutte en tur til Assentoft og vende staldtegningerne.
- Det har virkelig været et spændende projekt at være en del af. Og jeg synes, vi har haft et fantastisk godt samarbejde, siger salgschef Peter Bech Johansen.
De unge tyre indtager Stald 6 i slutningen af november, mens de ældre tyre flytter ind i Stald 7 i begyndelsen af det nye år.
- De tester inventaret af. Det er ikke noget, de gør til daglig, men de gør det ved flytninger, hvis vi skal tage blodprøver eller sådan noget. Og hvis vi havde sat almindeligt standardinventar op, ville det komme til at ligne en sommerhat i løbet af en måned.
Chefdyrlæge Kaj Abrahamsen, Viking Genetics