Landbrugsstøtte går også til at etablere aktiviteter i landdistrikterne, og her er projekter i nordjyske Løkken gode eksempler.
- Man kan jo ikke sige andet, end at pengene er gået til det helt rigtige. Takket være det, vi har skabt her, holder vandkanten nu åbent 365 dage om året!
Kasper Brix kaster et blik udover området ved molen i Løkken. Den vindblæste, 36-årige iværksætter opvokset i Hjørring men i dag bosat her i det gamle ferieparadis ved Jammerbugten har netop vist avisens journalist rundt i to butikker et stenkast derfra på Norgesvej. Nu agerer han guide ved vandet.
Endelig indendørs aktiviteter
Den unge og driftige herre har aldrig haft nogen tilknytning til landbruget – men nyder alligevel godt af EU’s midler målrettet fødevareproduktion. De såkaldte LAG-midler, der skal støtte initiativer i landdistrikter, er således i sidste ende en del af landbrugsstøtten.
Meningen med LAG-pengene er at understøtte projekter, der fastholder allerede eksisterende og skaber nye arbejdspladser på landet, eller som forbedrer levevilkår og fællesskaber i det, nogen kalder udkanten. Vandkant er det i hvert fald her i badebyen i Vendsyssel, hvor Kasper Brix ikke bare kan fremvise saunaerne på havnefronten, men også sådan noget som café og omklædningsfaciliteter til den tilhørende surferskole.
- Kysten her ved Løkken har jo altid været fint besøgt. Hele året, faktisk. Men vi har aldrig rigtig kunnet imødekomme folk med nogle indendørs aktiviteter. Det kan vi nu, siger han.
- Vi har villet skabe en naturlig attraktion her i byen i form af gode, autentiske oplevelser. Potentialet har altid været her, men er ikke blevet udnyttet. Før 2015 var der ingen seriøse surf-aktiviteter, selv om lokationen er oplagt til netop dét. Drømmen er at opbygge en helårlig attraktion, så folk kan besøge os her i udkanten året rundt. Her har LAG-midlerne en del af æren, tilføjer Kasper Brix.
Fra idrætsefterskole og ud i verden
De færreste 36-årige kan skrive café, madvogn, surferskole med udlejningsstation, cykelbutik med udlejningsstation, restaurant, livsstils- og tøjbutik, surferbutik samt en separat café i Nørlev ved Hjørring og i øvrigt også et kontorfællesskab her i Løkken på visitkortet. Men det kan den initiativrige nordjyde, som i samspil med en håndfuld andre vendelbo-gutter er sammen om alle listens islæt. Service-virksomhederne omkring North Shore Surf, som femkløveret har været et årti om at skabe, beskæftiger i dag 75 ansatte.
Historien om Kasper Brix og hans virkelyst begyndte vel egentlig på Sydfyn, da nordjyden på idrætsefterskolen i Oure for alvor forelskede sig i vindsurfing og skiløb. Efter at have gået i tømrerlære tog han et surfbræt under armen og udlevede drømmen på eksotiske steder som Australien (hvor han mødte sin kommende hustru), Hawaii, Indonesien, Californien, Centralafrika og Sydeuropa. Tilbage i Danmark uddannede han sig til serviceøkonom og var med til at grundlægge de første officielle danske mesterskaber i det nationale surferforbund – hvor han i øvrigt også sad i bestyrelsen, da sporten blev anerkendt som medlem af Danmarks Idrætsforbund.
Et årtis LAG-erfaring
Hans erfaring med LAG-midlerne tog sin begyndelse for nøjagtig 10 år siden med et støttetilsagn på halvdelen af den samlede udgift på 130.000 kr. til en café og en surferskole hjemme i Løkken. Året derpå spyttede LAG-midlerne 200.000 kr. i transportable vildmarksbade og saunaer samt vinterudstyr af forskellig slags plus en madvogn, ligesom Brix og Co. udvidede med restauranten og livsstilsbutikken. Senest har man fået tilsagn på 200.000 kr. til caféen Havs i Nørlev.
- Vi har desværre ikke fået disse penge endnu, selv om tilsagnet kom for tre år siden, fortæller Kasper Brix.
Følg EU’s landbrugspolitik her i avisen
EU’s fælles landbrugspolitik, Common Agricultural Policy (CAP), dikterer hvilke regler, danske landmænd skal følge for at få landbrugsstøtte, og hvilke muligheder der er for støtte. Den er altså af altafgørende betydning for, hvordan de danske landmænd skal drive deres landbrug i dagligdagen. Her i avisen følger vi hver uge diskussionerne om implementeringen af de mange tiltag, regler og støttemuligheder, der følger med CAP’en.
Hver uge vil vi beskrive, hvordan CAP’en påvirker de danske landmænd, hvilke positive og negative konsekvenser regler og pengepuljer har for dansk landbrug, og vi vil følge med i, hvilke problemer og løsningsforslag, der dukker op.
Og godt nok skyldes ventetiden på LAG-pengene også initiativtagernes indimellem langsommelige tilbagemeldinger omkring dokumentation. Men den forblæste nordjyde undlader dog ikke at nævne det irriterende bureaukrati, når han bliver bedt om at opremse såvel plusser som minusser ved landbrugsstøttens opbakning til livet i landdistrikterne:
Forslag: Nogle af pengene burde udbetales med det samme
- Den lokale LAG-koordinator Tove Fønss har været en stjerne for os, og jeg vil sige, at hun er guld værd for LAG-midlerne. Hun er virkelig god til at hjælpe os gennem den svære proces, siger han.
- Men reglerne er komplicerede, og dertil kommer, at leverandørerne jo altid skal have deres penge, når man sætter ting i værk, og at det kan være svært at låne penge som iværksætter, ligesom det kan tage rigtig lang tid at tjene dem. Jeg selv har været ekstremt risikovillig, men langt fra alle er jo det samme. Jeg kender nogen, der har søgt LAG-midler, som ikke engang bryder sig om en kassekredit på 10.000 kr., forklarer Kasper Brix.
Vendelboen foreslår derfor en ordning, hvor måske halvdelen af det bevilgede beløb bliver udbetalt allerede fra dag ét.
- Med al den afrapportering føles det ofte, som om man med LAG-tiltaget skaber mere afvikling end udvikling, som Kasper Brix formulerer det.
- Til gengæld må der ikke herske tvivl om, at LAG-princippet er rigtig godt. Og ja, det er bøvlet – men det er godt nok også dejligt, når pengene så falder, tilføjer han.
Både for de gamle, de unge og familierne
At LAG-midlerne har gjort nytte, kan ingen i Løkken betvivle. Det er ikke mange år siden, den lille sommerhusflække var det, Kasper Brix selv betegner som en ucharmerende drukby – og i tiden derefter ikke rigtig kunne finde ud af, hvad byen så egentlig havde lyst til at være fremover.
- Nu er vi nogen, som har forsøgt at skabe nogle mangfoldige aktiviteter i byen, vel at mærke uden at forårsage unødig larm. Det her skulle nemlig ikke munde ud i en eller anden beachbar med masser af vodka – men noget for både de gamle, de unge og familierne. Og det var fantastisk at se, hvordan to ældre damer – allerede på førstedagen af det her eventyr – satte sig ned med nogle appelsinsodavand og noget strikketøj og betragtede de unge surfere nede i cafémiljøet. Alle skal kunne være her, og det synes vi, at vi er lykkedes med, mener han.
Tallene taler også deres tydelige sprog: I alt 80.000 ekspeditioner i de pågældende butikker vidner om et gennemtræk på omkring 200.000 mennesker.
Som om det ikke er nok, er der også – takket være blandt andet Løkken Moleleje, hvor Kasper Brix sidder i bestyrelsen – LAG-midler på vej til driften af kystlinje-projektet De Maritime Huse, der hidtil har været et kommunalt ansvar.