Pløjefri dyrkning og varieret planteavl

En kombination af varieret planteproduktion og reduceret jordbehandling er godt for jorden og økonomien, mener østjysk landmand. Men hvis ønsket er flere hjemmedyrkede proteinafgrøder, så skal EU finde en større pung frem.

Næste års afgrøde dyrket med pløjefridyrkning er på vej. Foto: Louis Andreas Michaelsen. Smukke Svejgaard i efterårssol. Til slægtsgården hører 245 hektar god, østjysk muld. Foto: Louis Andreas Michaelsen.

Under CAP’en har EU en pulje til fremme af varieret planteproduktion. Formålet er at fremme andre afgrøder end de traditionelle, men beløbet er ikke af en størrelse, der ændrer planteavlernes markplan.

- Men jeg går i forvejen op i reduceret jordbehandling og livet i jorden, for livet i jorden under overfladen er vigtigt. Derfor har jeg et varieret sædskifte, forklarer Hans Dahm, der driver gården Svejgaard lidt uden for Odder i Østjylland.

Høj faglighed

For den østjyske planteavler er høj faglighed en drivkraft i det daglige arbejde med egnens gode muld.

- Forskellige afgrøder skaber gode betingelser for mikrolivet, og eksempelvis regnorme er med til at bære jorden oppe med deres gange, der dræner jorden, siger Hans Dahm.

Som ung landmand rejste han som så mange kolleger ud i verden for at lære mere og finde inspiration.

- Man lærer meget på den måde, og noget kan man bruge, og andet duer ikke herhjemme. Pløjefri dyrkning er en af de ting, der kan bruges, siger Hans Dahm.

Proteinafgrøder

Planteavleren har altid øje for nye måder at drive bedriften på, og han har derfor med entusiasme kastet sig over varieret sædskifte.

- Det er jo godt for jorden. Men hvis du tager hestebønner, så har jeg i to ud af seks år haft et elendigt udbytte, der ikke gav overskud. Så hvis målet er protein, så skal man støtte mere, siger Hans Dahm.

Mere i støtte

Præcis, hvor meget støtten bør hæves, hvis man vil undgå protein fra Sydamerika, er dog svært at sige:

- Men EU giver meget mere til eksempelvis blomsterbrak. Så støtten til varieret planteproduktion herunder hestebønner skal da mindst være 4.000 kroner, hvis man vil have protein dyrket i EU.

Svejgaard

Hans Dahm har siden 2003 drevet slægtsgården Svejgaard ved Odder med ren planteavl på de 245 hektar.

Dengang blev der dyrket hvede, vårbyg, vinterraps, rajgræs og markærter.

I dag er markærter skiftet ud med hestebønner og afgrøderne fordeler sig hektarmæssigt således:

Hvede 65 ha
Vårbyg 55 ha
Vinterraps 36 ha
Rajgræs 36 ha
og hestebønner 11 ha

Resten af Svejgaard er brak, udyrkede arealer og skov.

Reduceret jordbehandling

Hans Dahm var med til at stifte foreningen for reduceret jordbehandling i Danmark, FRDK, 12. juli 1999 og var i 13 år formand.

Foreningen mener, at reduceret jordbearbejdning kan bidrage til at løse klimaopgaverne, da CO2 ved arbejdsmetoden bindes i jorden og udvaskningen af næringsstoffer mindskes.

Samtidig forbedres biodiversiteten til fordel for insekter, fugle og markvildt. Foreningen arbejder således for biodiversitet, pløjefri dyrkning, conservation agriculture (CA), regnerativt landbrug og sund økonomi.
Kilde: FRDK.dk

Følg EU-reformen her i avisen

EU får en ny fælles landbrugspolitik, Common Agricultural Policy (CAP). Den nuværende CAP er udløbet til nytår, og det betyder at et helt nyt sæt regler for, hvordan man får landbrugsstøtte, er trådt i kraft 1, januar 2023. Her i avisen følger vi implementeringen af de mange nye tiltag, regler og støttemuligheder, der følger med den nye CAP.

Hver uge vil vi beskrive, hvordan CAP-reformen rammer de danske landmænd, hvilke positive og negative konsekvenser ændringerne får for dansk landbrug, og vi vil følge med i, om de nye regler bliver implementeret efter hensigten.

Læs også