Stigende interesse blandt unge for landbrugsskoler i 2025 – hele fire af dem er blandt udstillerne i forbindelse med Det Sønderjyske Fællesdyrskue
I 2025 oplever de danske landbrugsskoler fortsat en markant stigning i antallet af ansøgere. Ifølge foreningen Danske Landbrugsskoler, der tæller 13 landbrugsskoler landet over, er der i år registreret en 15 procents stigning i antallet af elever, der vælger en landbrugsuddannelse direkte efter folkeskolen, sammenlignet med samme tidspunkt sidste år.
Dette er særligt bemærkelsesværdigt i en tid, hvor ungdomsårgangene generelt er faldende, især i landdistrikterne.
Fire af landbrugsskolerne og uddannelsesstederne er at finde i forbindelse med Det Sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa – nemlig Gråsten Landbrugsskole, Kjærgård Landbrugsskole, Dalum Landbrugsskole samt Hansenberg.
Selvom der er en positiv udvikling i elevtallene, er der også udfordringer. Formand for Danske Landbrugsskoler, Lars Møgelbjerg Andersen, påpeger ifølge Effektivt Landbrug, at der allerede fra næste år forventes mindre ungdomsårgange, hvilket kan betyde øget konkurrence mellem uddannelserne om de unge.
Derfor er det nødvendigt at fortsætte arbejdet med at tiltrække nye målgrupper, herunder ældre elever og dem med en gymnasial baggrund.
Nye samarbejdspartnere
En stadig udvikling og fremtidssikring af landbrugsskolernes uddannelser er vigtig. Og det betyder nye samarbejdspartnere.
Et aktuelt eksempel på det er Kjærgård Landbrugsskole.
Gram Slot og Kjærgård Landbrugsskole har netop indgået et nyt samarbejde, der skal styrke elevernes faglige kompetencer og skabe nye muligheder for udvikling inden for bæredygtigt landbrug og regenerativ fødevareproduktion. Samarbejdet kombinerer Gram Slots erfaring med økologisk drift og bæredygtige produktionsmetoder med Kjærgård Landbrugsskoles undervisning og praksisorienterede tilgang til landbrugsuddannelse.
På Gram Slot får eleverne fra Kjærgård Landbrugsskole nu mulighed for at dykke ned i den daglige drift af et stort økologisk landbrug. De vil arbejde med alt fra økologisk mælkeproduktion til regenerative dyrkningsmetoder, og få hands-on erfaring med indretning af staldsystemer og afgræsningskrav for økologisk kvæg. Dette samarbejde bringer teori og praksis sammen på en måde, der giver eleverne en dybere forståelse af bæredygtig landbrugsdrift.
- Vi ser et stort potentiale i at bringe eleverne fra Kjærgård Landbrugsskole tættere på hverdagen i et stort økologisk landbrug gennem et tæt samarbejde med Gram Slot. Her får de mulighed for at arbejde med bæredygtige produktionsformer, som bliver stadig vigtigere i fremtidens landbrug, siger Lasse Iversen Hansen, forstander på Kjærgård Landbrugsskole.
Som en del af samarbejdet vil der blive udviklet fælles undervisningsforløb, praktikmuligheder og studiebesøg, som giver eleverne indsigt i bæredygtig landbrugsdrift i praksis. Eleverne vil få adgang til Gram Slots landbrugsproduktion, hvor de kan opleve, hvordan bæredygtighed integreres i en moderne landbrugsproduktion.
Samarbejdet er en del af en større strategi for at sikre, at de kommende generationer af landmænd er klædt bedst muligt på til at tackle fremtidens udfordringer inden for klima, miljø og ressourceforvaltning.
Gram Slots direktør og medejer, Svend Brodersen, ser frem til at byde eleverne fra Kjærgård Landbrugsskole velkommen:
- Vi er glade for at kunne bidrage til elevernes uddannelse ved at give dem mulighed for at opleve, hvordan bæredygtighed kan integreres i en moderne landbrugsproduktion. Det er vigtigt, at vi sammen sikrer en grønnere fremtid for dansk landbrug.
Med samarbejdet mellem Gram Slot og Kjærgård Landbrugsskole bliver der skabt en solid bro mellem teori og praksis, som vil gavne både elever og undervisere fra Kjærgård Landbrugsskole, landbruget på Gram Slot og den grønne omstilling.
Reformer og fremtidsperspektiver
En ny ungdomsuddannelsesreform, kaldet EPX, åbner for nye muligheder for landbrugsskolerne.
Reformen indebærer blandt andet oprettelsen af en grøn faglinje, der specifikt retter sig mod landbrugs- og fødevareerhvervet. Dette tiltag forventes at tiltrække flere unge med interesse for bæredygtighed og grøn omstilling.
Landbrug & Fødevarer støtter oprettelsen af den grønne linje og ser det som en vigtig mulighed for at sikre fremtidens medarbejdere til erhvervet.
Investering i fremtiden
For at imødekomme den øgede efterspørgsel og sikre tidssvarende faciliteter investerer flere landbrugsskoler i nye bygninger og udstyr. Agroskolen i Hammerum ved Herning er et eksempel på dette.
Skolen er i gang med at opføre et nyt hovedkvarter, som forventes at stå færdigt i 2025. Det nye byggeri vil kunne rumme op til 100 elever og indeholder moderne undervisningsfaciliteter samt et skolehjem med plads til 250 elever.
De danske landbrugsskoler står i 2025 stærkt med en stigende interesse blandt unge og en positiv udvikling i elevtallene.
Gennem målrettede tiltag, investeringer i moderne faciliteter og tilpasning til fremtidens krav sikrer skolerne, at de fortsat kan tiltrække og uddanne de nødvendige fagfolk til landbrugs- og fødevareerhvervet. Med fokus på bæredygtighed, innovation og praktisk læring er landbrugsuddannelsen i Danmark godt rustet til fremtidens udfordringer.