EU gør det nemmere at skyde ulve

Fra den 7. marts 2025 ændres ulvens beskyttelsesstatus i Europa fra »strengt beskyttet« til »beskyttet«. Det kan give udvidede muligheder for ulvejagt i EU-lande, herunder Danmark.

Et flertal af lande i Bern-konventionen, der beskytter vilde dyr og planter, stemte tirsdag for et EU-forslag om at lempe ulvens beskyttelsesstatus.

Det vil give EU-landene bedre muligheder for at forvalte deres ulvebestande efter lokale behov – for eksempel ved at tillade at skyde ulvene, samtidig med at ulven fortsat vil være en beskyttet art.

Det kan eventuelt få betydning i Danmark, hvor professor i faunaøkologi ved Aarhus Universitet, Peter Sunde, har vurderet, at der i løbet af 2025 og 2026 vil være 100 ulve. Et niveau, som forskerne tidligere har betragtet som grænsen for en levedygtig bestand. Det skriver Altinget.

- Vi har brug for en balanceret tilgang, der både bevarer naturen og beskytter levegrundlaget

Ursula von der Leyen, formand for EU-Kommissionen

Formand: Vigtig nyhed

Formand for EU-Kommissionen Ursula von der Leyen betegner i en pressemeddelelse ulvens sænkede beskyttelsesstatus som en »vigtig nyhed for vores landdistrikter og landmænd«.

- Vi har brug for en balanceret tilgang, der både bevarer naturen og beskytter levegrundlaget, siger hun.

Jessika Roswall, EU-kommissær for miljø og cirkulær økonomi, siger:

- EU's bevaringsindsats for ulven har været en succes gennem årtier. Men de stigende ulvebestande og de risici, de medfører, har gjort det nødvendigt at tilpasse ulvens juridiske beskyttelsesstatus.

Lovforslag på vej

En analyse af ulvens status har vist en stigende ulvebestand og voksende påvirkninger på landbrug og lokalsamfund. Fra 2016 til 2023 gik ulvebestanden i Europa ifølge Ulveatlas.dk fra 17.000 til 23.000 ulve over et areal på cirka 2,2 millioner kvadratkilometer. Det svarer til 52 gange Danmarks størrelse

EU-Kommissionen planlægger nu at opdatere bilagene til Habitatdirektivet i overensstemmelse med beslutningen og vil fremsætte et lovforslag, som skal vedtages af Europa-Parlamentet og Rådet.

Læs også