Ville forpurre ulvejagt – blev anholdt

Fem ulveaktiviteter blev i sidste uge anholdt, da de forsøgte at sætte en kæp i hjulet overfor lovlig ulvejagt i Norge.

Mens jagt på ulve er strengt forbudt i Danmark og de andre EU-lande, er sagen en ganske anden i Norge, der i lighed med mange andre europæiske lande har oplevet en stigning i antallet af ulve i de senere år.

Derfor har de norske myndigheder givet tilladelse til, at man må regulere et mindre antal ulve i de første uger hvert år.

I år er kvoten på otte ulve, fordelt på to zoner, og i den forbindelse har de lokale myndigheder i området Aurskog-Høland, der ligger cirka 60 kilometer øst for Oslo, indrettet et jagtområde med flagposter.

Men det er ikke alle i Norge, der synes om jagten på ulve. Derfor blev fem ulveaktivister anholdt og sigtet for hærværk, hvilket vil medføre en bøde, efter at de trængte ind på det indrettede område og havde ødelagt flagene.

En af de anholdte blev også straffet for at have overtrådt et forbud mod at opholde sig i området, som vedkommende havde fået, efter at politiet havde stoppet vedkommende dagen inden.

De pågrebne måtte bruge det meste af et døgn i arresten.

- Det blev vurderet af dommervagten, at det var nødvendigt at arrestere aktivisterne for at forhindre mere hærværk på stedet, siger den vagthavende jurist, Line Lycke, til vg.no.

- Ulven har stoppet husdyrproduktion

I moderne tid har der været ulve i Norge siden 80'erne, men trods intens debat om det fornuftige i at have rovdyret i landet, har den norske regering ikke villet forbyde ulve. Og det har givet problemer visse steder.

- Det gør miljøet for dem, der bor her, meget værre, end det tidligere var. Ulven har sørget for, at næsten alle de landmænd, der tidligere opdrættede husdyr, er stoppet, og ældre mennesker tør ikke længere at gå i skoven og plukke svampe og bær. Det er en belastning, at Stortinget (det norske parlament, red.) har besluttet, at vi skal have ulve, siger Gudbrund Kvaal fra Nordre Rømskov grundejerforening, der er med til at administrere jagten på ulvene.

Jagten på ulve i Norge varer frem til den 15. februar.

Læs også