Landmænd med får og geder, hvis besætning er ramt af bluetongue, risikerer at måtte lukke produktionen, mens staten scorer millioner af kroner på at tage overpris for vacciner, lyder det fra Landbrug & Fødevarer.
Prisen på bluetongue-vaccinedoserne er sat unødvendigt højt, og det truer fåre- og gedeavlere på deres eksistens. Det mener Landbrug & Fødevarer, der nu vil henvende sig til sundhedsminister Sophie Løhde (V) og fødevareminister Jacob Jensen (V).
- Statens Serum Institut har monopol på vaccinen, som de køber af producenten for 21 kroner stykket og sælger videre til landmændene for 40 kroner stykket. Det er en avance på knap 100 procent, som staten tager på vacciner, der på dette tidspunkt er kritisk nødvendige for at nedbringe sygdommen og sikre dyrevelfærden, påpeger Landbrug & Fødevarer, der er »uforstående over for«, hvorfor prisen på vaccinerne skal sættes så højt.
- Flere af de mindre producenter vil opleve, at det er svært eller helt umuligt at få råd til at vaccinere deres dyr. F.eks. vil en af vores lammeproducenter med 1.000 moderfår få en udgift på 100.000 kroner, hvis han skal vaccinere alle får. Det har han ikke råd til, siger Trine Vig Tamstorf, fødevare- og veterinærpolitisk chef i Landbrug & Fødevarer, og tilføjer:
- Vi ved, at vaccinen sælges for 3 euro pr. dosis i Holland, og at vaccinerne der sælges på det frie marked, og ikke skal gennem myndighederne. Derfor vil vi gerne have en forklaring på, hvorfor staten skal tjene så meget på vacciner med risiko for, at landmænd med mindre besætninger af får, lam og geder, der også afgræsser naturarealer, risikerer at måtte lukke deres produktion,
F.eks. vil en af vores lammeproducenter med 1.000 moderfår få en udgift på 100.000 kroner
Trine Vig Tamstorf, fødevare- og veterinærpolitisk chef i Landbrug & Fødevarer
Nye doser på vej
Statens avance på de første 200.000 doser er ifølge Landbrug & Fødevarer små 4 millioner kroner, og der er allerede bestilt yderligere 200.000 doser.
Bluetongue, der spredes via mitter til får, kvæg, geder og hjorte, breder sig hastigt i Danmark. For at få has på sygdommen og mindske dyrenes gener vaccinerer landmændene deres dyr.