Fødevarestyrelsen henstiller til, at ordinering af vaccinerne i første omgang sker til besætninger med får og geder – samt kvæg, får og geder i naturplejeområder.
Udbruddene med BTV-3-varianten har vist, at sygdommen går værst ud over får.
I et nyhedsbrev til dyrlægerne henstiller Fødevarestyrelsen derfor til, at ordinering af vaccinerne i første omgang sker til besætninger med får og geder samt kvæg, får og geder i naturplejeområder.
Først herefter prioriteres produktionsbesætninger med udegående kvæg og til sidst andet kvæg.
- Vaccination af raske dyr i smittede besætninger er også relevant og bør prioriteres, lyder det fra styrelsen.
- Det er ikke oplyst, hvor lang immunitetsperioden forventes at være. Revaccination kan derfor være nødvendig
Fødevarestyrelsen - i et nyhedsbrev
Du må selv håndtere vaccinen
Vaccinen skal ordineres af den praktiserende dyrlæge og bestilles hos Statens Serum Institut. Besætningsejere, der normalt kan få udleveret medicin, herunder vacciner til brug i egen besætning, må også håndtere denne vaccine.
- Der gøres opmærksom på, at det er frivilligt, om besætningsejerne ønsker at vaccinere sine dyr mod BTV-3. Udgifterne til vaccine og vaccination er myndighederne uvedkommende, understreger Fødevarestyrelsen.
Vaccine mod bluetongue klar
Revaccination kan blive nødvendig
- Det er også vigtigt at gøre opmærksom på, at der er tale om vacciner, som endnu ikke er markedsført. Det vil sige, at de endnu ikke er vurderet af det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).
- Vaccinen har vist effekt mod BTV-3, men det er ikke oplyst, hvor lang immunitetsperioden forventes at være. Revaccination kan derfor være nødvendig, lyder det.