Formændene for L&F Kvæg og L&F Gris advarer i et brev til minister Jeppe Bruus mod ukritisk skovrejsning i husdyrtætte områder. De frygter, at en for stor omlægning af arealer til skov kan true forsyningen af råvarer til mejerier og slagterier og opfordrer til, at der sættes et loft over støttet skovrejsning i disse zoner.
Det er afgørende, at der ikke rejses for meget skov i husdyrtætte områder, hvis råvaregrundlaget skal opretholdes. Sådan skriver Christian Lund, formand for L&F Kvæg og HC. Gæmelke, formand for L&F Gris i et nyt brev til trepartsminister Jeppe Bruus.
- Hvis vi skal sikre den fortsatte leverance af kød og mælk til slagterier og mejerier, så skal vi sikre de rette balancer i forhold til privat skovrejsning i husdyrtætte områder. Det gælder særligt i de områder, hvor der er blevet gjort brug af kvægundtagelsen, siger Christian Lund.
Derfor foreslår de to formænd i brevet, at der bliver sat en begrænsning for, hvor meget skov der kan gives tilskud til i disse områder.
- Det er vigtigt, at der bliver taget hensyn til det i forbindelse med implementeringen af den grønne trepart, hvilket også er nævnt i aftalen. Derfor foreslår vi, at ordningen indrettes sådan, at der inden for et husdyrtæt vandopland maksimalt kan gives tilskud til privat skovrejsning på et areal svarende til oplandets forholdsmæssige andel af den samlede nationale indsats på 250.000 hektar, siger HC. Gæmelke.
L&F afventer nu svar fra ministeren.
Advarer imod optimisme
Tidligere har erhvervsøkonomisk chef i Seges Innovation, Klaus Kaiser, advaret mod for optimistiske forventninger i forhold til at nå målet om 250.000 hektar skovrejsning inden 2045.
– Det kræver en seksdobling af det nuværende tempo, og det er, hvis vi starter med det samme, påpegede han i februar.
Ifølge Klaus Kaiser er både incitament, likviditet og jordens værdi barrierer for landmændene.
– Der er stor usikkerhed om motivationen, og støtteniveauet er for lavt til langt de fleste jorde, sagde han.