Starter Danmarks første hotelkæde for insekter

Landbrugslotteriet har startet noget helt nyt: Husly til insekter i form af en række insekthoteller. Så mange at der faktisk er tale om en hel hotelkæde.

På Bredballegård i Aarhus står et af de første insekthoteller klar. De er bygget af Børne- og ungdomsforeningen 4H med overskudsmidler fra Landbrugslotteriet.

Siden 1907 har Landbrugslotteriet støttet levende projekter, der bakker op om Danmarks natur og dyreliv, og senest har Landbrugslotteriet så i samarbejde med blandt andet 4H haft travlt med at forberede Danmarks første kæde af insekthoteller.

Fire store insekthoteller står klar

- Det er hårdt arbejde at åbne en hotelkæde – uanset gæsternes størrelse, skriver Landbrugslotteriet i en pressemeddelelse, som derfor har fået hjælp fra blandt andet skolebørn og frivillige til at bygge fire store insekthoteller, hvor de små gæster kan overvintre og formere sig.

De fire hoteller står i Saltum, Lyne, Vorgod-Barde og Aarhus. Både små og store gæster er velkomne til at kigge forbi og nyde de grønne omgivelser.

Alle kan være med

Som en del af initiativet har Landbrugslotteriet ligeledes foræret 500 insekthoteller til Haveselskabets medlemmer.

Endelig inviteres naturglade danskere til at bygge deres egne insekthoteller for dermed at blive en del af den vigtige kæde, hvor insekterne spiser skadedyr og bestøver blomster og frugttræer.

Penge til 4H

I år har Landbrugslotteriet uddelt i alt 7,1 millioner kroner til forskellige godgørende formål. Blandt andet modtager 4H en check på 1.125.000 kroner, som blandt andet skal gå til at bygge insekthoteller i de enkelte klubber og til at lære børnene om insekterne – og hvorfor det er en rigtig god idé at hjælpe dem.

Sekretariatschef, Sarah Kristine Skou Andersen, 4H, udtaler:

- Vi ønsker at give børnene viden gennem aktiviteter, hvor de lærer, hvordan vi bruger naturen. Samtidig ønsker vi, i langt højere grad, at sætte fokus på, hvordan vi kan hjælpe naturen og give noget tilbage til gavn for for eksempel dyr og insekter.

4H har sammen med børn på food festival i Århus, desuden været med til at bygge det store hotel ved Bredballegård i Mårslet.

Kan følges online

- Vil du selv blive insekthotelejer og gøre noget godt for Danmarks natur og din egen have?, spørger man i Landbrugslotteriet.

I så fald kan man få inspiration på www.landbrugslotteriet.dk/insekthotel.

Her kan man også få overblik over alle kædens hoteller i hele landet, så man kan se, hvad man bliver en del af.

- Vi lover, at du bliver omsværmet, skriver Landbrugslotteriet, for når man registrerer sit hotel, modtager man nemlig en pose med frø og et hotelejerbevis fra Landbrugslotteriet.

Lotteriets hoteller

  • I 2023 uddeler Landbrugslotteriet 7,1 millioner til godgørende formål.

  • Børne- og ungdomsforeningen 4H modtager 1.125.000 kroner som en del af den pulje, Landbrugslotteriet giver til Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

  • Landbrugslotteriet har som opstart bygget fire store insekthoteller.

  • Landbrugslotteriet har doneret 500 insekthoteller til Haveselskabets medlemmer.

Læs også