FAQ – i relation til ophævelse af offentligt tilsyn
Må inseminører, dyrlæger, gylle- og foderbilen stadig komme på besætningen?
Ja, det må de gerne. Du skal dog være opmærksom på, at du har oplysningspligt om, at besætningen er smittet eller under mistanke.
Hvordan skal nærmiljøet forholde sig – er der særlige smittebeskyttelsesforanstaltninger?
Bluetongue smitter kun til drøvtyggere og kun igennem mitter. Bluetongue smitter ikke til mennesker eller andre dyr end drøvtyggere.
Har du andre drøvtyggere i dit nærmiljø, så kan de måske have glæde af nogle af de tiltag, der står under afsnittet »hvad kan du selv gøre«
Må jeg sælge avlsdyr, hvis min besætning er smittet?
Da bluetongue ikke smitter fra dyr til dyr, kan der sagtens være raske dyr i din besætning, som kunne sælges til levebrug.
Du skal dog være opmærksom på, at du har pligt til at oplyse alle, der kommer i kontakt med din besætning, hvis din besætning er under mistanke for smitte eller smittet med bluetongue. Dette gælder også ved salg af levedyr.
Du er ydermere som besætningsejer forpligtet til at foretage handlinger, der minimerer risikoen for smitte og smittespredning. Du skal derfor være sikker på, at det dyr, du sælger, ikke spreder smitten.
Derudover skal du være opmærksom på, at i følge købeloven kan sælger gøres erstatningspligtig for tab i købers besætning, hvis sælger ikke oplyser om smitte eller mistanke i besætningen.
Må jeg stadig sende dyr til slagtning, hvis min besætning er under mistanke eller smittet? Og hvad med slagtning i udlandet?
Du må gerne sende raske dyr til slagtning i Danmark og der må gerne hentes mælk fra din besætning.
Der er ikke behov for passersedler.
Raske dyr fra en smittet besætning kan ikke umiddelbart sendes til slagtning i et andet land. Der er særlige krav til virksomheden.
Hvordan kan jeg garantere, at det dyr jeg sælger, ikke er sygt?
Man kan PCR-teste eller antistof teste dyrene. Tal med din dyrlæge om mulighederne.
Kilde: Statusbrev fra Landbrug & Fødevarer, dateret 20. september 2024