Pattevasker sørger for ens forberedelse hver gang

Hos mælkeproducent Knud Erik Therkildsen fra Djursland har investeringen i en pattevasker gjort, at køerne forberedes ens til hver eneste malkning, tre gange i døgnet. Det betyder blandt andet, at de 200 køer hurtigere lægger mælk ned og i dag kan malkes hurtigere end tidligere.

Sidste års Agro Nord i Messecenter Vesthimmerland i Aars førte til seneste investering hos mælkeproducent Knud Erik Therkildsen, som driver en mælkeproduktionsejendom med 200 køer i Revn ved Grenå.

Knud Erik Therkildsen havde gennem længere tid tænkt over alternativer til den store industrivaskemaskine for enden af sin 2x16 side by side-malkestald.

- Jeg syntes, vi brugte alt for mange penge på at holde den vedlige. Vi har ret hårdt vand og har skiftet varmelegeme rigtig mange gange, og det irriterede mig, fortæller mælkeproducenten.

Kunne forberede køerne ens

På standen ved Compex ApS blev Knud Erik Therkildsen præsenteret for virksomhedens amerikanske nyhed – en pattevasker.

- Den kunne erstatte vaskemaskinen, og samtidig så jeg store fordele i at kunne forberede køerne ens ved hver malkning, forklarer mælkeproducenten.

Knud Erik Therkildsen malker tre gange i døgnet. Det betyder fire faste malkere plus aftenafløsere.

- Uanset hvordan vi gør, vil vi aldrig komme til at forberede køerne ens.

Køerne reagerede ikke

Knud Erik lånte en mobilenhed fra Compex og testede pattevaskeren af i sin egen besætning.

- Jeg blev faktisk ret overrasket over, at køerne stort set ikke reagerer på den, for når jeg selv stikker en finger derned, tager den da noget ved. Og samtidig så jeg med det samme, at køerne lagde mælken hurtigere ned, fortæller mælkeproducenten.

Det var nok til at overbevise Knud Erik Therkildsen om, at her var der et produkt, som ud over at kunne erstatte den omkostningstunge vaskemaskine også gav en række andre fordele.

Rengør og desinficerer

Knud Erik Therkildsen har nu brugt pattevaskeren til sine køer siden september.

Pattevaskeren består af tre børster. To, som drejer mod hinanden og vasker patterne, og en børste nederst som vasker pattespidsen og samtidig stimulerer koen til at lægge mælk ned.

Når Knud Erik Therkildsen trykker på knappen på pattevaskeren, tilføres væske samtidig med, at børsterne drejer rundt. Pattevaskeren bruges to gange på hver af patterne. En gang med væske og en uden, hvor patterne tørres.

Væsken består overordnet af tre ting: vand, et sæbe- og et klor-produkt, som rengør og desinficerer patterne.

Unik slange er mere fleksibel

Væsken kommer fra en beholder, som står i teknikrummet ved siden af malkestalden.

Sæbeproduktet og klorproduktet står i hver deres beholder. Klorproduktet skal Knud Erik selv blande. Det gør han hver 14. dag, 30 liter i en RTU-dunk (ready to use, red.). Fra dunken med den færdigblandede væske går der en slange hele vejen ind til pattevaskeren i malkestalden.

- Helt unikt ved vores system er selve slangen, hvor væsken føres i midten. Selve motoren sidder i børstehovedet, og det giver en mere fleksibel slange og at pattevaskeren ligger rigtig godt i hånden, fortæller Per B. Andersen fra Compex ApS.

Pattevaskeren kræver tilvænning

Generelt har pattevaskere fået kritik for, at de er tunge, men det oplever Knud Erik Therkildsen ikke som noget problem.

- Den vejer noget, selvfølgelig gør den det, men det var kun noget, jeg tænkte over de første dage, siger han. Per B. Andersen nikker og fortæller, at Compex oplever, at det udelukkende handler om tilvænning.

- Samtidig kan man sige, at en pattevasker virker som en forlængelse af ens arm og dermed giver en bedre arbejdsstilling. Mange oplever faktisk, at det er nemmere at komme til med pattevaskeren end før, hvor man skulle læne sig endnu længere frem med en klud, siger han.

Kan fjerne over 90 procent bakterier

Virksomheden har oplevet en stor interesse for pattevaskeren og har det første år allerede solgt 25 anlæg, og det er der flere gode grunde til.

- Man siger, at en gennemsnitlig malker fjerner 45 procent af de bakterier, der er på patterne, når han bruger en klud. De bedste malkere kan fjerne op imod 75 procent af bakterierne, mens denne pattevasker fjerner over 90 procent bakterier hver eneste gang, forklarer Per B. Andersen.

Han understreger, at det resultat kun opnås, hvis man bruger pattevaskeren korrekt.

Det betyder blandt andet, at man skal vaske patterne i seks sekunder og meget gerne otte sekunder.

- Det er en rigtig god øvelse at gøre sig at prøve at tælle seks sekunder. Det skal man ikke gøre hver gang, man malker, men for eksempel den første uge for at få en fornemmelse af, hvor lang tid seks sekunder er, forklarer han.

Hurtigere malkning

Hos Knud Erik Therkildsen har man oplevet et lille dyk i celletallet. Det ligger omkring 200.000. At det ikke er kommet længere ned, kan skyldes flere ting, mener Per B. Andersen.

Foruden, at pattevaskeren skal bruges korrekt og måske skal bruges to sekunder mere, kan vandets hårdhed også spille ind på forholdet mellem vand, sæbe- og klorprodukt og eventuelt kræve en lidt mere koncentreret blanding. Samtidig har det også stor betydning hvilket niveau, man kommer fra, oplyser Per. B. Andersen.

- For mig har det væsentlige egentlig også været en mere ens forberedelse. Jeg kan se, at køerne lægger mælken ned hurtigere, og hvor vi før brugte syv kvarter på at malke, kan vi nu gøre det omkring 10 minutter hurtigere, fortæller Knud Erik Therkildsen.

Læs mere om Kvæg- og malkestalde

Valget af staldsystemer er afgørende for både produktivitet og dyrevelfærd i landbrugsdrift. Læs mere om emnet, og bliv inspireret af andres arbejdsgange og implementering af teknologier og automatiseringer.

Læs mere her

Læs også