Investorer tror på uændrede til faldende priser på hvede

Investorernes adfærd tyder på, at de regner med fortsat uændrede priser på hvede - måske endda prisfald, meddeler AgroMarkets.

- De professionelle investorer ligger klart short både i USA og EU, når vi ser på hvede, skriver John Jensen, der er chefanalytiker hos AgroMarkets.

- Det betyder på almindeligt dansk, at de har solgt væsentligt flere kontrakter, end de har købt, og med et overskud af solgte kontrakter tjener de dermed penge, hvis priserne falder yderligere, forklarer han, og henviser til den seneste opdatering fra EU, hvor investorerne i det store hele lå med en solid overvægt af solgte kontrakter.

Ifølge chefanalytikeren er den seneste opdatering fra USA endnu mere entydig: Investorerne holder fast i deres solgte kontrakter. Der ikke engang er tegn på, at nogle lader sig friste til at tage gevinsten hjem.

Tror på stabilitet til fald

- Det betyder, at investorerne sender et tydeligt signal om, at de tror på fortsatte priser, da de ikke tager gevinst hjem. Måske tror de endda på yderligere prisfald et stykke tid endnu, lyder det.

John Jensen bemærker, at der normalt ikke skal ske de store reaktioner i markedet, førend investorerne reagerer.

- Et svip opad i prisen er nok til, at investorerne begynder at tage gevinster hjem, påpeger han.

- Modsat så er investorerne også stålsatte i deres position, så længe det forsat går deres vej, forklarer John Jensen.

- Altså, så længe der er noget større sandsynlighed for, at prisen falder yderligere, så holder de fast i deres solgte positioner og er der optræk til yderligere svækkelse af prisen, så er investorerne heller ikke bange for at sælge yderligere, selvom vi er på et lavt niveau i forvejen, uddyber han.

John Jensen forklarer, at modsat folk, der arbejder med hvede i hverdagen, så har investorerne typisk ikke faglig indsigt om, hvornår hveden er billig eller dyr. I stedet bliver de ved at gøre det, markedet viser, frem for hvad de selv tror. Men fordelen ved det er, at markedet har noget oftere ret, end hvad den enkelte investor tror.

- Investorerne følger markedet - og det er der penge i, påpeger han.

Læs også