Väderstad lancerer: Jordbearbejdning med tildelingskort og E-services

Väderstad TopDown og Opus lanceres nu i en ny generation. Udover et opdateret design byder den nye generation på det iPad-baserede styresystem Väderstad E-Control samt muligheden for at anvende tildelingskort til jordbearbejdning via Isobus Task Control.

Ved hjælp af det iPad-baserede styresystem Väderstad E-Control vil føreren også kunne få fuld kontrol over redskabet direkte fra traktorens kabine. Med et tryk på en knap kan føreren indstille den individuelle arbejdsdybde eller intensitet for diskene, tænderne, udjævnerdiskene eller pakkeren, mens føreren er på farten.

Fra modelår 2024 kan kombinationsharven Väderstad TopDown 400-700 og den tunge tandharve Opus 400-700 udstyres med gateway, sensorer og opdateret elektronik. Det giver mulighed for at få fuld kontrol over maskinen via det iPad-baserede styresystem Väderstad E-Control og for at betjene maskinen via traktorens Isobus-terminal.

E-Services på TopDown- og Opus-harverne gør det muligt at bruge tildelingskort til at styre maskinindstillingerne automatisk undervejs ved hjælp af et markkort. Det betyder, at traktorføreren, inden traktoren køres ud i marken, kan programmere, hvordan de enkelte arbejdselementer – diske, tænder, udjævnerdiske og pakker – skal opføre sig på bestemte steder i marken, baseret på eksempelvis jordtype eller markens karakteristika. I traktoren indlæses tildelingskortet i traktorens Isobus-terminal, som derefter opretter forbindelse til Väderstad E-Control-systemet for at tage kontrol over maskinen.

- Det næste skridt efter variabel tildeling af såsæd og gødning er at anvende den samme tankegang til jordbearbejdning. Her venter besparelser på at blive realiseret ved hjælp af reglen - så meget som nødvendigt, så lidt som muligt. Nogle af fordelene kommer som dieselbesparelser og forbedret jordsundhed, andre ved muligheden for at øge arbejdshastigheden samt reducere sliddet. Derudover muliggør dette en fremtid med autonomt landbrug, sagde Wolfram Hastolz, Director of Tillage Product Management, hos Väderstad i sidste uge på et pressemøde i Østrig.

Blot et tryk på en knap

Ved hjælp af det iPad-baserede styresystem Väderstad E-Control vil føreren også kunne få fuld kontrol over redskabet direkte fra traktorens kabine. Med et tryk på en knap kan føreren indstille den individuelle arbejdsdybde eller intensitet for diskene, tænderne, udjævnerdiskene eller pakkeren, mens føreren er på farten. For at hjælpe med markarbejdet kan fire forudindstillede knapper bruges til at gemme forskellige maskinkonfigurationer.

- Styresystemet er designet til at hjælpe føreren med at optimere jordbearbejdningen, samtidig med at det øger brugeroplevelsen. Med de forudindstillede knapper kan kunden gemme sine mest almindelige maskinkonfigurationer. For eksempel kan han bruge forudindstilling 1 til almindeligt markarbejde, forudindstilling 2 til kørespor, forudindstilling 3 til vanskelige områder og så videre. Når én arbejdszone ændres, kompenserer de andre automatisk, så de bevarer deres individuelt valgte dybde, pointerede Hastolz.

Med tanke på, at markarbejde kan være hektisk, og at der til tider kan opstå uventede situationer, kan TopDown og Opus som backup skiftes til manuel indstilling og traditionel styring, hvis traktoren eksempelvis skal skiftes hurtigt og uventet.

Väderstad TopDown 400-700 og Opus 400-700 kan bestilles med E-Services som ekstraudstyr fra oktober 2023. Väderstad udstiller maskinerne på den kommende Agritechnica-udstilling i november og starter serieproduktionen fra starten af 2024.

Læs også