Nogle gange kan det være svært at hive sig selv og resten af husstanden væk fra sofaen og ud i efterårsvejret. Der skal lidt lokkemad til – måske i bogstavelig forstand.
En af de aktiviteter, man kan kaste sig over, er at lave bål og tilberede lidt godt over flammerne. Hvis det skal være rigtig sjovt og udfordrende, så prøv at lave ild uden alle de moderne hjælpemidler. Til sådan et lille projekt kan man begynde med at gå på svampejagt i skoven.
Tøndersvamp kaldes sommetider også fyrsvamp. Ordet »fyr« kender vi fra det tyske ord »feuer«, og »tønder« kender vi fra ordet »tinder« på engelsk. Navnene hentyder til at tænde ild, og det er netop det, som denne specielle svamp kan.
Svampen findes på gamle bøge- og birketræer, hvor den lever som snylter. Den er let at kende – grålig på oversiden, lys på den flade underside og hård som sten. Hvis man vil høste tøndersvamp, kan det være en fordel at medbringe en kraftig kniv eller en økse.
Svampen er uspiselig, men hvis den skæres i skiver, koges med bålaske og tørres helt igennem, er den et glimrende optændingsmateriale. Arkæologiske fund viser, at tøndersvamp har været brugt til optænding fra tidlig bronzealder, men den har sandsynligvis været brugt langt tidligere.
Man skal altid passe på, når man arbejder med ild og nøje overveje, om det er en god idé. Hvis det for eksempel blæser over 10 sekundmeter, er det svært at styre, hvor gløderne flyver hen, og så er et bål måske ikke den bedste idé.
Som udgangspunkt må man ikke lave bål i skovbunden eller lignende steder, men der er også mange fine bålpladser rundt omkring.
Selvom vejret er gråt og halvsurt, er det stadig skønt at lave bål. Kaffen smager bedre, og de røde pølser bliver også pludselig gode over ilden. Det bliver lidt sjovere, hvis man selv laver ilden med fyrsvamp, stål og flint.