Gennem 30 år har professor forsket i, hvordan landbruget påvirker klimaet. Nu bliver han belønnet med en slags »lille« nobelpris.
Klaus Butterbach-Bahl, professor ved Aarhus Universitet og leder af forskningscentret Land-Craft, er blevet tildelt Nobel Sustainability Award for sin mangeårige forskning i landbrugets indvirkning på klimaet.
Butterbach-Bahl har i over 30 år undersøgt klimapåvirkninger fra landbrug over hele verden – fra rismarker i Kina til kvæghold i Afrika og hvedemarker i Europa og USA.
Prisen, som blev etableret i 2022 af Nobel Sustainability Trust, anerkender forskere, der har ydet en særlig indsats for bæredygtig omstilling. Den uddeles af efterkommere af Alfred Nobels bror, Ludvig Nobel. Selvom den ikke er den traditionelle Nobelpris, er den en væsentlig anerkendelse af Klaus Butterbach-Bahls arbejde.
Hans forskning har i dag bidraget til øget forståelse af, hvordan landbrug påvirker klimaet gennem udledning af drivhusgasser.
I midten af 1990’erne, da Klaus Butterbach-Bahl begyndte at forske, var der ikke samme fokus på grøn omstilling og bæredygtighed som i dag. Faktisk var der næsten ingen uden for snævre videnskabelige miljøer, der snakkede om problemerne, fortæller han.
Varme sensommer
- Det var lang tid før Kyoto-protokollen, som virkelig fik sat klimaforandringerne på dagsordenen. Der var lidt snak om planetare grænser, men de færreste tog det alvorligt.
- I dag mærker vi konsekvenserne hele tiden. Tag oversvømmelserne i Østeuropa eller den usædvanligt varme sensommer i Danmark. Klimaforandringerne er her, og vi er nødt til at omstille vores samfund, hvis vi skal klare os igennem.
Klaus Butterbach-Bahl understreger vigtigheden af et globalt perspektiv i arbejdet med grøn omstilling.
- Udfordringerne er stort set de samme alle steder. Vi skal finde en måde at producere mad på, som ikke belaster klimaet, forklarer han.
Nobel Sustainability Award bliver overrakt den 20. og 21. november i San Francisco, og modtageren belønnes med 1,3 millioner svenske kroner.