Lægger op til ny glyphosat-tilladelse

EU-Kommissionen har sendt et forslag i høring, der vil tillade brugen af glyphosat de næste ti år.

Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, regner med, at godkendelsen bliver en kendsgerning. Arkivfoto

Den 13. oktober finder der en ganske interessant afstemning sted blandt de 27 EU-lande. Den dag skal medlemsstaterne således stemme om en forlængelse af miljøgodkendelsen for brugen af glyphosat ti år frem.

Det er konklusionen, efter at EFSA i sommerens løb i en stor undersøgelse konkluderede, at glyphosat ikke medfører en øget sundhedsrisiko for mennesker eller en øget skade for miljøet. Og derfor er EU-Kommssionen kommet med udspillet.

Firmaer som Bayer, Syngenta og Nufarm havde i deres ansøgning bedt om en godkendelse for de maksimale 15 år, men det vil Kommissionen ikke gå med til.

- Forskningen i glyphosat er blevet intensiveret de senere år, men det kan ikke udelukkes, at der dukker nye opdagelser op om risici for mennesker og miljø i fremtiden. Og for at afveje de hensyn vil det være passende at forlænge godkendelsen af glyphosat i en periode på 10 år, skriver Kommissionen i forslaget.

Forskningen i glyphosat er blevet intensiveret de senere år, men det kan ikke udelukkes, at der dukker nye opdagelser op om risici for mennesker og miljø i fremtiden. Og for at afveje de hensyn vil det være passende at forlænge godkendelsen af glyphosat i en periode på 10 år

EU-Kommisionen

Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, regner med, at godkendelsen bliver en kendsgerning.

- Det er dokumenteret meget grundigt, at der ikke er nogen problemer med glyphosat. Så jeg regner meget kraftigt med, at det bliver godkendt til anvendelse, siger han til Altinget.

Det er dokumenteret meget grundigt, at der ikke er nogen problemer med glyphosat. Så jeg regner meget kraftigt med, at det bliver godkendt til anvendelse

Erling Bonnesen, Venstres fødevareordfører

Ifølge Altinget oplyser Miljøministeriet, at man agter at hente politisk mandat i Folketinget inden afstemningen i EU-regi.

Til gengæld vil både Radikale, SF og Enhedslisten opfordre regeringen til at stemme imod forslaget.

Sidste gang godkendelsen til at bruge glyphosat var til affstemning, stemte Frankrig imod brugen, men ifølge Politico.eu siger den franske landbrugsminsiter, Marc Fesneau, at landet ikke vil stille sig i vejen for en godkendelse denne gang.

Læs også