Fødevarestyrelsen skærper kontrol med salmonella i kvæg

Salmonella Dublin-bakterien er alvorlig for kvæg og mennesker og målet er at udrydde den i kvægproduktionen. Derfor skruer Fødevarestyrelsen op for kontrollerne i besætninger, som er konstateret smittet.

Fra 1. juli kan ejerne af smittede besætninger se frem til to årlige kontroller fra Fødevarestyrelsen som et led i en netop godkendt bekæmpelsesplan.

- I dag er cirka 10 procent af kvægbesætningerne smittet med Salmonella Dublin, mod cirka 25 procent i 2002. Derfor ved vi, at kvægavlerne kan slippe af med Salmonella Dublin, hvis de sørger for god hygiejne og holder smittede og raske dyr adskilt, siger sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Annette Perge.

Ekstra kontrol

Kvægavlerne har i forvejen pligt til at teste dyrene for Salmonella Dublin fire gange om året.

Men der er brug for en ekstra indsats.

- Hvis vi skal i mål med at udrydde Salmonella Dublin, er vi nødt til at få alle kvægavlere med i arbejdet, og vi sætter nu ind med gebyrbelagte ekstrakontroller og vejledning, siger sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Annette Perge.

Man kan blive smittet med Salmonella Dublin, hvis man har kontakt med kvæg.

Bakterien kan også smitte via fødevarer, som for eksempel fersk kød eller upasteuriseret mælk fra smittede dyr.

mip

Læs også