Hvilket proteinniveau er det helt rigtige, når både miljø og produktion skal tilgodeses? Det undersøger nyt forskningsprojekt.
Som mælkeproducent kan du være med til at mindske kvælstofudledningen og opfylde nye miljøkrav ved at reducere proteintildelingen i foderet. Det er netop målet med projektet »Kvælstofeffektiv mælkeproduktion«, der bliver ledet af Seges Innovation.
- Projektet kan ikke blot forbedre landbrugets økonomi, men også være et vigtigt skridt mod en grønnere og mere ansvarlig produktion, siger Henrik Kviesgaard, konsulent, Seges Innovation til KvægNyt.
Projektet tester en reduktion i proteinprocenten fra 17 procent til 16 procent over et år.
Kontinuerlig kontrol og præcision
Reduceret proteinindhold i foderet kræver nøje overvågning for at sikre, at koens behov stadig dækkes – og at ydelsen fastholdes.
Faktisk udnyttes kun omkring 30 procent af proteinindholdet i foder ved et niveau på 17 procent – der er altså et stort potentiale for forbedringer i koens fordøjelse.
Ved at finjustere fodringen kan man sikre, at en større del af proteinet bliver udnyttet effektivt. Det betyder mindre miljøbelastning – og samtidig fastholdes både produktionen og koens sundhed.
Analyse med fremtidig avl for øje
Urinprøver fra køer i projektet analyseres ved Københavns Universitet med avanceret NMR-teknologi, der viser, hvordan proteinet nedbrydes og optages.
Projektet skal nemlig ikke kun se på den enkelte landsmands arbejde med sin fodersammensætning. Målet er, at avlen skal optimeres.
- Ved at koble resultaterne fra analyserne til koens evne til proteinudnyttelse håber vi at bidrage til avlen af mere effektive og bæredygtige malkekøer, siger Henrik Kviesgaard.
Tilsætningsstof reducerer proteinbehov
- Den største udfordring med grovfoder er at få det stabilt året rundt