En rådgiver hos VKST opdagede i sommer en fejl i Danish Crowns måling af kødprocent, fejlen blev rettet, og producenterne fik flere tusinde kroner ekstra i udbetaling, oplyser VKST.
En kombination af stor erfaring, bred indsigt og den uvildige rådgivning med landmandens bundlinje for øje var grunden til, at leverandører til Danish Crown i Ringsted i slutningen af september fik udbetalt et større beløb fra slagteriet i en særskilt afregning.
Det oplyser VKST på foreningens hjemmeside, hvor det fremgår, at der var sket en fejl i slagteriets måling af kødprocent på de indleverede grise i perioden fra juni til september 2023.
Ifølge VKST var det svinerådgiver Gitte Hansen, VKST, der opdagede, at noget var helt forkert, da hun lavede opfølgning til sine kunder i juli.
- Jeg kunne se, at der var sket et skred i kødprocenten i grise leveret til slagteriet. Den var faldende, og det var ikke kun på et par enkelte producenter, det var over hele linjen, så det var systematisk, siger rådgiver Gitte Hansen.
En systematisk fejl
Tallene viste, at der var målt 0,65 procent for lavt på so- og galtgrise og 0,9 procent forkert på hangrise.
- Det betyder, at der er betalt 6-8 kroner for lidt pr. gris til alle griseproducenterne. Og med en levering på 1.000-2.000 grise om måneden pr. leverandør, så er der tale om et meget stort beløb, griseproducenterne er gået glip af, siger Gitte Hansen.
De forkerte målinger gik ud over alle leverandører til Danish Crown i Ringsted.
Gitte Hansen foretog opfølgninger på kødprocenten hen over sommeren og havde i september materiale nok til at kunne fremvise, at det ikke blot var sæsonbetinget, men en systematisk fejl.
Hun rettede derfor henvendelse til Danish Crown, som fik en kontrollant fra Teknologisk Institut (tidl. Danish Meat Research Institute), der er ansvarlig for klassificeringskontrollen, til at gennemgå systemet.
- Der bliver fundet en fejl, og Danish Crown reagerer på fejlen og ender med at sende en mail ud til alle deres leverandører, hvor de meddeler, at de ændrer kødprocentafregningerne med tilbagevirkende kraft, som bliver gennemført i en særskilt afregning, forklarer Gitte Hansen.
Skift af målbøjle
Det var et skift af målbøjle i Autoformen i slagteriet i Ringsted og den efterfølgende ophævelse af kødprocentkorrektionen, der var årsag til fejlregistreringen.
Den 8. maj 2023 trådte nye ligninger for kødprocent i kraft hos Danish Crown på baggrund af en beslutning i klassificeringskontrollen, der er godkendt i EU.
Slagteriet lovede dog deres leverandører, at det ikke ville få nogen konsekvens på den salgsmæssige værdi på grisene, da afregningsmaskerne for kødprocenten ligeledes ville blive justeret for en udligning.
- Og det var netop derfor, jeg ville holde ekstra øje og lave opfølgning til mine kunder, siger Gitte Hansen, der forklarer, at det jo netop er det, man har uvildig rådgivning til.
- Det er mit job at have øje for mine kunders bundlinje. At føre landmandens sag og sikre, at han bliver hørt, siger Gitte Hansen og forklarer, at det kun er med uvildig og bred indsigt og viden, at en sådan fejl kan opdages.
- Vi rådgivere er her jo for at sikre, at det er landmandens bundlinje, der bliver tilgodeset. Vi er ikke en bank eller et firma, der sælger rådgivning, som skal tilgodese deres egne produkter. Vi har kun landmandens bundlinje for øje, og det er derfor, den her fejl bliver opdaget og ikke mindst fulgt til dørs, slutter rådgiveren.
I mailen fra Danish Crown til deres leverandører, melder slagteriet ud, at Teknologisk Institut konkluderer, at Danish Crown har fulgt reglerne og ikke lavet fejl. Bøjlen blev skiftet igen den 5. september 2023
Kilde: vkst.dk