Lolland-Falster tager initiativ til lokal kartoffelsmelsfabrik

Kartofler kan danne grundlag for en stor erhvervssatsning på Lolland-Falster og Sydsjælland. Det er den store globale efterspørgsel på stivelsesprodukter, der kan bane vejen for en ny industri i Syddanmark.

Business Lolland-Falster har i samarbejde med den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras og landbrugsrådgivningen VKST taget initiativ til at undersøge muligheden for at etablere en stivelses- og proteinfabrik på Lolland-Falster nærmere betegnet på Nordfalster. Det skriver Business Lolland-Falster i en pressemeddelelse.

Ifølge erhvervscentret er fterspørgslen på stivelsesprodukter fra kartofler steget kraftigt de senere år, og den nuværende produktionskapacitet i Danmark kan ikke følge med. Markedet er vækstet med 20 procent, og det skaber nu basis for at undersøge muligheden for at etablere en stivelses- og proteinfabrik baseret på melkartofler på Lolland-Falster og Sydsjælland, mener man.

- Der er et stort potentiale for produktion af stivelsesprodukter af kartofler, og derfor vil vi undersøge, om der kan laves en stivelses- og proteinfabrik baseret på kartofler. Vi er nu nået så langt, at vi skal i dialog med jordbrugere på Lolland-Falster og Sjælland om etablering af kartoffelmelsproduktion i Sydøstdanmark med et fabriksanlæg på Nordfalster, siger Steffen Lund, investeringschef hos Business Lolland-Falster.

Der er indkaldt til møde om den mulige kommende stivelses-og proteinfabrik den 25. oktober. Det finder sted i Glassalen i DGI Huset i Vordingborg.

Formålet med mødet er præsentere initiativet overfor landmænd på Sydsjælland og Lolland-Falster og at undersøge, om der er et produktionsgrundlag for melkartofler til stivelses- og proteinproduktion.
Det er især en stor stigning i brugen af kartoffelstivelse til teknisk brug som f.eks. limning af printplader, der har fået efterspørgslen til at stige kraftigt de seneste år.

- Efterspørgslen på stivelsesprodukter fra kartofler er meget stor, og priserne er op til 25 procent højere på verdensplan, end de tidligere har været, og her vil de blive liggende fremover. Der er stort pres på markedet, fordi der ikke bliver produceret nok kartoffelstivelse, siger Steen Simonsen, ekstern konsulent for den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras.

I dag eksporterer de danske stivelsesfabrikker 99 procent af produktionen, og Danmark har et godt ry på det globale marked.

- Der er gode muligheder for at etablere produktion i Syddanmark med en fabrik på Nordfalster, fordi efterspørgslen er stor og vil fortsætte med at stige, siger Steen Simonsen.

Placering på Nordfalster

Initiativet retter sig mod landmænd på Lolland-Falster og Sydsjælland, der er interesseret i at dyrke kartofler og være med i ejerskabet af stivelses- og proteinfabrikken.

- En fremtidig stivelses- og proteinfabrik kan med fordel placeres på Nordfalster tæt på motorvejen. Der er rigeligt med landbrugsjord til at dyrke kartofler på Lolland-Falster og Sydsjælland, der er god økonomi i det i forhold til produktion af korn, og med den kommende Femern-forbindelse er der hurtige transportmuligheder af de færdige produkter, siger Steffen Lund.

Kartofler til stivelsesprodukter er hidtil kun blevet produceret i Jylland, hvor de fire eneste danske kartoffelmels- og stivelsesfabrikker ligger. Landbrugsrådgivningen VKST mener derfor, at det er en god ide at undersøge muligheden for at etablere en produktion af melkartofler i Syddanmark og en tilhørende stivelses- og proteinfabrik.

- Det er en god og spændende ide, som vi gerne vil være med til at skabe interesse om. Nu går vi ind i arbejdet for at undersøge om det kan lade sig gøre. Vi vil gerne tilbyde vores kunder nye muligheder, siger Henrik Holm Andersen, kundechef hos VKST.

Læs også