Debat: Er vi frie mennesker?

Mejerister, slagteriarbejdere, chauffører, fabrikker, og så videre, skal finde noget andet at lave, hvad enten de ønsker det eller ej. Det har den herskende klasse bestemt. Også landbruget har mistet mange frihedsrettigheder, skriver næstformanden i Bæredygtigt Landbrug.

Af Niels Hauge Mikkelsen, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, Granlyvej 39, 5592 Ejby 

Grundtvig, der blandt meget andet var en af den første danske grundlovs fædre, kæmpede for øget frihed, frihed til at være sig selv, retten til at lære, skabe sine egne muligheder og udvikle demokrati, uden snærende bånd fra den herskende klasse, der dengang primært var adlen.

En sådan positiv udvikling har vi ikke længere. Det er i de sidste mindst 30 år, gået hurtigere og hurtigere den gale vej – det skaber mulighed for den ny herskende klasse og dermed også en klasse, at herske over.

En herskende klasse, med høj indkomst og bolig i de store byer, hvor fjernvarme, offentlig transport og jobsikkerhed er en selvfølge. Med de politisk korrekte holdninger til alt fra klima, miljø og børneopdragelse til arbejdsmarkedet, hvortil alle andre bare må tilpasse sig.

- Skal vi helt lade os underkaste den herskende klasses ønsker og forgodtbefindende?

- Læg dig ned med det samme

Landbruget bidrager ikke med alverden til samfundet, hører man ofte i denne herskende klasses debat. Det påstod statsministeren så også i sin nytårstale, så det landbrug og den fødevareproduktion skal vi have meget mindre af. Der skal være mere natur.

Så kære landmand, dit nye job må være naturforvalter på vegne af staten og dennes ønsker med en borgerløn. Hvis ikke du frivilligt indgår i disse aftaler, så regulerer vi din bedrift til døde, så gør dig selv en tjeneste: læg dig ned med det samme.

Vi skal udvikle landbruget, lød det i de store paroler lige ovenpå treparten, eller trepatten, som den bliver kaldt i landmandskredse udenfor de organisatoriske højborge, med slet skjult henvisning til en ubrugelig malkeko.

Skal vi underkaste os?

For treparten har store og alvorlige konsekvenser. I mange store områder i Jylland og på Fyn viser de nye vandplaner, at op imod 70 procent af dyrkningsarealet vil forsvinde, og dermed skal dyrene væk og produktionen lukkes.

Men det vil så også betyde, at alle mejerister, slagteriarbejdere, chauffører, fabrikker, og så videre, skal finde noget andet at lave, hvad enten de ønsker det eller ej. Det har den herskende klasse bestemt. Og selvfølgelig ved disse herskere, at job genopstår i andre dele af verden.

Jeg ved ikke, hvor mange arbejdere i det socialdemokratiske bagland, der er klar til at skifte deres nuværende job ud med et andet, et ukendt sted, udpeget af deres formand? Men sådan bliver det.

Vi har mistet mange friheder de sidste 30 år, skal vi helt lade os underkaste den herskende klasses ønsker og forgodtbefindende? Eller er der stadig plads til en bæredygtig dansk fødevareproduktion?

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også