Mirjam Bertelsen fra Vestjylland brænder for at vise sine dyr frem sammen med sin familie – og for at få flere unge til at interessere sig for landbrug.
Det skulle være de hvide køer med de røde ører – Galloway. Mirjam Bertelsen var ikke i tvivl, og nu har hun 14 dyr gående på markerne ved ejendommen i Ørnhøj i Vestjylland.
Egentlig ville hun være landmand, men en alvorlig arbejdsulykke satte en brat stopper for de drømme.
- Og hvis ikke jeg kunne blive den, der producerede maden, ville jeg være den, der lavede den, fortæller Mirjam Bertelsen, som herefter gik køkkenvejen.
Første Galloway var malkeko
Interessen for fødevarer, selvforsyning, et minimalistisk livssyn, bæredygtighed og miljø gjorde også, at hun brugte den første Galloway, hun købte, som malkeko.
- Jeg malkede hende og lavede min egen ost og yoghurt, smiler Mirjam Bertelsen.
Da koen fik kalv, drak kalven al mælken, og Mirjam købte sig en jerseyko, som kunne give den mælk, hun skulle bruge i køkkenet.
Familien tæller Mirjam og hendes kæreste Frank Olesen plus seks børn, hvoraf to af dem bor hjemme. Og de lever måske nok lidt anderledes end så mange andre.
- Vi flyttede herud på øen i april sidste år, siger Mirjam og henviser til en oase omringet af træer og buske og med udsigt ud over markerne. Der er en shelter, et udekøkken, et bålsted, en lille hytte og hvad man ellers skal bruge for at bo ude året rundt, som familien nu gør.
Udelivet giver ro
For familie giver udelivet ro.
- Vi er ved dyrene, kan se naturen forandre sig gennem året, og det giver en indre ro. Det at hoppe af hamsterjulet og ikke hele tiden skulle have så travlt. Vi har et helt andet familieliv og har meget mere tid til hinanden nu, forklarer Mirjam.
- Verden har så mange forventninger til én, og dem kunne jeg godt undvære, siger hun og forklarer, at datteren Hannah er startet i 10 klasse i Holstebro med alle de forventninger, der følger med.
- Så er det her mit frirum, hvor jeg kan koble fra, siger Hannah, som nyder udelivet og dyrene lige så meget som resten af familien.
Galloway og Simmental
Mirjam Bertelsen er vild med sine Galloway, men de går ikke alene, for grunden til, at hun overhovedet udstiller på dyrskuer og bare i år er klar til sit femte skue, skyldes kæresten Frank og hans Simmental, som han har udstillet i over 20 år.
- Jeg er blevet vild med at udstille og vise mine dyr frem, og så er der bare et kæmpe sammenhold. Det er så hyggeligt at være afsted, siger Mirjam, som har tilmeldt seks galloway-dyr og en kalv plus en Simmental til årets Kimbrerskue. Et skue hun kalder årets mest spændende skue, fordi der kommer flere udstillere med dyr, hun ikke har set før.
Dyr med dyrskuepotentiale
Mirjam Bertelsen avler efter dyr med dyrskuepotentiale, og så vil hun gerne være med til at udbrede avlen af Galloway i Danmark og at få endnu flere unge mennesker med.
- Vi er rigtig mange unge i Galloway-foreningen, forklarer Hannah, som har en passion for tyrene. Og skal hun vælge mellem Galloway og Simmental, vælger hun også Galloway.
- Jeg tror, at Simmental-tyrene bliver for store, køerne er okay, siger hun.
Mirjam er glad for de mange unge i galloway-foreningen, men faktisk betyder det ikke så meget for hende, hvilken race de unge kommer med. Det handler alene om at få nogle unge med.
- Jeg vil gerne have unge med – med i det sociale fællesskab – og vise dem, at de også kan. Det der med at booste unges selvtillid, det betyder rigtig meget for mig. At de kommer ud stærkere. Fordi jeg ved, hvad dyr kan gøre for mennesker. Det er ikke bare en hund, der er menneskets bedste ven, siger Mirjam Bertelsen.
Brænder for de unge
Derfor har hun i dag også et samarbejde med den selvejende institution, Landeriet i Herning. Det er en skole for unge med autisme, som interesserer sig for landbrug.
De unge får nu lov til at trække med Mirjams dyr, når hun stiller på dyrskuer, hvilket er blevet enormt betydningsfuldt ikke alene for de unge, men også for Mirjam.
- Det betyder rigtig meget for mig. Jeg vil så gerne de unge. De skal opleve landbruget, fællesskabet, få selvtillid og blomstre.
- Der kommer også en og hjælper til på Kimbrerskuet, siger Mirjam med et smil.
- Jeg vil gerne have unge med – med i det sociale fællesskab – og vise dem, at de også kan. Det der med at booste unges selvtillid, det betyder rigtig meget for mig. At de kommer ud stærkere. Fordi jeg ved, hvad dyr kan gøre for mennesker. Det er ikke bare en hund, der er menneskets bedste ven.
Mirjam Bertelsen, kødkvægsudstiller