Familien fra Løjt ved Aabenraa bliver de eneste med de traditionsrige danske røde køer, men de lægger vægt på kontakten med byfolkene
Af Karsten Himmelstrup
Ejendommen ligger flot helt ud til vejen ned til Barsø Landing ved Aabenraa og minder dermed byfolkene om, hvor mælken kommer fra.
Og det er da også kontakten til byen, som er en af grundene til, at familien Lildholdt fra Løjt tager afsted til Det sønderjyske Fællesdyrskue for at udstille deres røde dyrskue-køer.
For konkurrence bliver der ikke meget af i Aabenraa, da de bliver de eneste, som udstiller køer af den røde race.
Hans Peter Lildholdt, som driver ejendommen Kærgaard, lægger vægt på, at dyrskuet er et godt sted at skabe kontakt til byfolkene og møde andre med interesse for RDM og avl. Desuden er skuet i Aabenraa et springbræt til landsskuet i Herning. Her kan han få prøvet dyrene af, og de kan vænne sig til atmosfæren.
Giver mening at udstille
Han gør klar sammen med nevøen, Christian Lildholdt Madsen, som i det daglige fungerer som fodermester på gården.
-Det kræver en indsats at gøre dyrene klar til at tage på dyrskue, men det giver mening, og vi glæder os, siger Hans Peter Lildholdt.
Sønderjylland er generelt lidt tyndt besat med de røde køer, mener Hans Peter Lildholdt.
-Vi er med, fordi det giver mening at møde forbrugerne og fortælle om landbrugets forhold, og vi lægger generelt vægt på, at dyrskuet er inde i en positiv udvikling med flere dyr på pladsen. For nogle år siden troede vi, at antallet ville falde i takt med konjunkturudviklingen, forklarer han.
Gør klar til Herning
Hans Peter Lildholdt fortæller, at Aabenraa-skuet er en god generalprøve:
-Vi prøver at finde de bedste dyr til skuet, og så gælder, at der er flere, der går igen fra år til år. Når vi senere tager turen til Herning er der stor konkurrence, og det er vi så forberedt på, siger han.
-Når vi nærmer os top tre i konkurrencerne i Herning, så stiger pulsen en smule, for vi er jo i selskab med nogle af Danmarks dygtigste avlere. Her i Aabenraa motiverer det os at vise, at de røde køer stadig er her på egnen, og så er skuet i Aabenraa en god generalprøve forud for Herning, siger Hans Peter Lildholdt.
-Vi har nogle gange droppet skuet i Aabenraa bl.a. da vi i 2022 fik installeret malkerobotter og havde nok at gøre herhjemme i stalden. Men det føltes forkert at svigte Aabenraa, så vi var afsted igen året efter, tilføjer han.
Sunde og robuste køer
De to landmænd kunne ikke forestille sig andet, end at der er røde køer i stalden:
-Det er den bedste race, sådan er det bare, konstaterer Christian Lildholdt Madsen overbevisende.
-Ja, racen er god med den dagsorden, vi kigger ind i. Det er en sund og robust ko, der udnytter foderet godt og leverer både kvalitetsmælk og kvalitetskød. De røde køer har en række gode egenskaber, som vi sætter pris på, og avlsmæssigt sker lige så stor en udvikling blandt de røde køer som inden for andre racer, siger Hans Peter Lildholdt.
Landbruget er sagen
Christian Lildholdt Madsen er glad for at have valgt landbruget til:
-Jeg har været ude i praktik andre steder og rejst ud i verden som andre unge landmænd. Vi var otte måneder i Californien og snitte majs, og det er godt at komme afsted og se sig omkring.
-Landbruget er ikke sagen for alle, og to tredjedele af kammeraterne fra landbrugsskolen kører i dag lastbil eller gravemaskine og har en helt anden hverdag, end jeg har, fortæller han.
-Jeg har lyst til at vise, at landbruget er den rigtige vej, og at vi laver gode fødevarer herhjemme. Derfor arbejder jeg her. Det er nemt at smøre madpakken, tænde for radioen og køre gummiged nede på havnen, men jeg vil gerne have med landbruget at gøre og bevise, at landbruget er sagen, selv om der bliver stillet kritiske spørgsmål, siger han.
Jeg har to børn på to og fire år, og de skal da lige en tur i stalden om morgenen. Det er også et udtryk for, at jeg er i et godt erhverv, tilføjer han.
Om RDM
Klarer sig godt i det danske klima og under de forhold, der findes i både konventionelle og økologiske landbrug.
Sundhed og frugtbarhed betyder færre sygdomme og lavere dyrlægeomkostninger.
Høj mælkekvalitet giver gode priser ved levering til mejerier, især til osteproduktion.
Har været en del af et omfattende dansk avlsarbejde i generationer, hvilket har forbedret racens egenskaber kontinuerligt.
Længere levetid og god sundhed passer godt til ønsket om bæredygtig og dyrevenlig produktion.