Landmandssønnen med de hollandske rødder var altid på dyrskue som dreng. Nu er han tilbage - som bilforhandler
Da Theis Kroot var en ung knægt, så han altid frem til dyrskue-weekenderne. Uanset, om det var i Ribe, Aabenraa eller på landsskuet i Herning, mødte hans far Jos altid op for at vise sine specialopdrættede sortbrogede Holstein-køer op. Og Theis Kroot og hans to søskende var med som naturligt påhæng.
- Jeg har ikke tal på, hvor mange traktorer, jeg har siddet og dyttet på i de der dyrskueweekender. Der var hygge med de andre landmandsbørn, og der er knyttet mange venskaber på baggrund af dyrskuerne. Det ”kunne virkelig noget” for en dreng i min alder, og for mig er dyrskuerne nogle af de virkelig gode minder fra barndommen, siger Theis Kroot.
Theis Kroot er ikke nogen knægt mere.
Han er blevet 30 år, og vender i denne uge tilbage på dyrskuet i Aabenraa. Men denne gang har hans deltagelse intet med kvæg at gøre. Han skal fremvise biler. Det vender vi tilbage til.
En genetik-nørd
Først skal vi en tur tilbage til 1993. Hjemme i provinsen Noord-Brabrant stod det unge landmandspar Jos og Lianne Kroot foran overtagelsen af den fædrene gård, der lå tæt på storbyen Eindhoven.
Men de mange regler og begrænsninger, der dengang herskede i hollandsk landbrug, betød at Jos og Lianne – og mange andre unge hollandske landmænd – søgte nordpå for at etablere sig i Danmark.
I juli 1993 overtog parret en gård i Ballum i Sønderjylland, som ikke var »meget mere end stald med en hal«. Jon Kroot var uddannet inseminør i hjemlandet, og en »nørd« i sit fag. Han insisterede på sit eget opdræt og sine egne metoder og havde succes.
- Min far har altid haft sine egne genetiske idéer med sit sortbrogede Holsteinkvæg, og har været lidt sin egen. Han så altid frem til dyrskuerne og til at vise sine dyr frem, og det skete faktisk også, at han vandt priser for sine dyr. Sommetider vandt vi, sommetider fik vi overhovedet ingen placering, husker Theis Kroot.
Pludselig stod han med smågrise
Jon Kroot solgte i sommeren 2025 – efter 30 år som landmand i Danmark - sit landbrug i Ballum til naboen, som er barndomskammerat til Theis Kroot. Så selv om landbruget nu skal bruges til kartoffeldyrkning, så bliver det på en måde i familien.
Besætningen er solgt videre til en hollandsk landmand i Tyskland, der vil arbejde med samme genetik som Jon Kroot. Og rundt omkring hos landmænd i Danmark og Holland er der også »enkelt-dyr« som er lavet efter den specielle opskrift fra Ballum.
Men skulle landbruget i Ballum ikke være gået i arv til næste generation?
- Det med at overtage har aldrig rigtig haft i tankerne, selv om jeg godt kunne unde mine børn at vokse op på en bondegård. Jeg kunne ikke have haft en bedre barndom selv, siger Theis Kroot.
Han tog i stedet sin handelsskoleuddannelse og endte derefter som teamleder på et af YouSee’s callcentre. Men en dag røg han ind i »landbrugsbusiness« igen.
- Da jeg var knægt, blev jeg tit passet hos Orla og Marianne, som var vores naboer. Deres datter Litten var også barnepige hos os, og hendes storebror Thorsten var også en af familiens gode venner.
- En dag, da jeg sad på »mit callcenter«, ringede Thorsten, der nu var direktør hos DTL, der transporterer grise, og spurgte, om jeg kunne sælge smågrise. Jeg anede ikke noget om grise, men dagen efter kørte jeg til Padborg for at skrive under. Jeg begyndte at sælge og lærte stille og roligt mig selv op i smågrise, halekupering og alt muligt andet, husker Theis Kroot.
I tre og halvt år solgte han grise hos DTL og fik efterhånden en tæt relation til Thorsten Simonsen. Den fortsatte, da Theis Kroot fik jobbet som salgskoordinator hos Fleggaard Leasing.
Nu skal vi starte op
- En dag ringede Thorsten igen og spurgte »Theis, skal vi lave noget sammen.« Jeg var »med på den« fra start. Vi skulle sælge biler.
- Jeg har altid haft en kæmpe interesse for biler, og Thorsten vidste, hvordan man driver forretning, så på den måde var det den perfekte kombination at starte op på. Så 1. november 2024 stiftede vi TK Autotrade, og jeg har fået plads på et lille hjørnekontor hos DTL. Det fungerer fremragende, og for mit vedkommende er det dejligt at kunne kombinere arbejdet med min største fritidsinteresse som er biler, siger Theis Kroot.
Konceptet er at være et »bilhus uden et fysisk bilhus« og dermed spares der både husleje og slutomkostninger for kunden. Når en kunde ringer til Theis Kroot og for eksempel ønsker sig en Volkswagen ID-4, skaffer han den hjem til køb eller leasing til billigst mulige pris. Derefter kan kunden prøve bilen og som regel går handlen hjem.
Glæder sig til dyrskue
- Det går fremad og der er meget at lave. Når bilerne kommer fra Tyskland, skal jeg ordne nummerplade, tjekke lakskader, se om der er vinterdæk med – og alle mulige andre ting. Så der er meget mere end bare køb og salg, siger Thies Kroot.
I fritiden kører han ræs. Theis Kroot er tidligere dansk mester i gokart og med i Legend Car Cup for klassiske biler, der er importeret fra USA – og netop Theis Kroots racerbil er med, når han vender tilbage på dyrskue 23. maj.
- Det bliver som at komme tilbage til barndommen igen. Det bliver lidt nostalgisk. Nu skal jeg ikke trække køer inde i ringen, men stå som udstiller. Jeg har fået lov til at stå med en roll-up og et bord på DTL’s stand, så det glæder jeg mig helt vildt til. Og tager jeg bilen med, så kan folk stå og sparke lidt dæk. Det plejer at være en ret stor succes, og jeg kender jo mange af kvægbønderne. Jeg er glad for, at dyrskuerne igen bliver en del af mit liv, siger Theis Kroot.