Biogasproduktionen steg med to procent i 2024, men der bliver behov for markant mere lokalt produceret biogas til at sikre, at der altid er strøm i kontakten og varme i radiatoren hos de danske forbrugere, lyder det fra Biogas Danmark.
Omstillingen til et forøget elforbrug i kombination med hyppigere hybridkrigs-angreb på energi-infrastrukturen sætter i stigende grad spot på behovet for en øget biogasproduktion, lyder det fra brancheorganisationen Biogas Danmark.
Her peger man på, at den grønne gas kan produceres på basis af lokale ressourcer, lagres i de store danske gaslagre og hentes frem, hvis forbindelser til nabolandene bliver revet over eller når det er vindstille og gråvejr.
Derfor mener organisationen, at det er for alt lidt, at den danske biogasproduktion kun steg med to procent i 2024 ifølge nye produktionstal fra det statslige Energinet. Ikke mindst, fordi det indenlandske produktionspotentiale ifølge Energistyrelsen næsten er det tredobbelte af produktionen i dag, lyder budskabet fra Biogas Danmark.
En vinter med usikkerhed og stigende priser
- Behovet for at sikre vores energileverancer understreger i den grad, at vi skal have sat mere fart i at udnytte det store restpotentiale for biogasproduktion i Danmark. Det er vigtigt både for både forsyningssikkerheden og klimaet, fastslår Frank Rosager, direktør i Biogas Danmark.
Den stigende biogasproduktion blev i 2024 ledsaget af et stigende gasforbrug på ligeledes to procent. Stigningen i gasforbruget havde en positiv effekt på klimaregnskabet, da den primært skyldtes, at industri- og forsyningsvirksomheder omstillede til gas fra fossilt kul og olie. Omstilling til fjernvarme og varmepumper begrænsede væksten i gasforbruget.
Ressourcer til fuld gasdækning
Energinet har netop i deres seneste rapport om elforsyningssikkerhed påpeget, at med det stigende elforbrug plus mange lukninger af kraftværker er Danmark efter 2030 nede på en selvforsyningsgrad på højest 30 procent i de situationer, hvor solen ikke skinner og vinden ikke blæser.
- Det vil sige, at vi er helt afhængige af, at el-forbindelserne til nabolandene er intakte, og at naboerne samtidig har den ekstra kapacitet, der skal til for også at forsyne Danmark i de situationer, hvor hele Norden er ramt. Her kan biogas spille en central rolle for at mindske Danmarks sårbarhed, siger Frank Rosager.
Selv om biogasanlæggene med en leverance på cirka 740 millioner kubikmeter biogas i 2025 dækkede 38 procent af gasforbruget, kan det gøres markant bedre, mener Biogas Danmark, der vurderer, at Danmark råder over bioressourcer som madaffald, halm og husdyrgødning, der potentielt kan give en tredobling af den nuværende biogasproduktion. Altså nok til at dække det fremtidige gasbehov i Danmark.
– Lige nu er produktionen af biogas stagneret, selv om Danmark både har et stort potentiale og et markant behov for mere biogas. Derfor har vi foreslået nye rammevilkår, som kan skabe grundlag for en stigende produktion af ustøttet biogas, så vi frem mod 2030 kan få et komplet grønt gasforbrug, siger Frank Rosager.
Langt bedre afregning og kæmpe indflydelse