Salget af Nature Energy til energigiganten Shell vil potentielt kunne mærkes i tegnebogen flere steder. Også hos landmænd.
14,3 milliarder kroner. Det var beløbet på slutsedlen, da den globale energigant Shell mandag købte Nature Energy, der som bekendt er Danmarks største producent af biogas.
Shell køber dansk biogasproducent i milliardhandel
Det kan ikke kun mærkes hos Nature Energys majoritetsejere, blandt andre Pioneer Point Partners og Sampension, men også hos leverandørforeninger, der har aktier i foretagenet.
Et af de steder, hvor det er sådan, er hos Holsted Biogas i Sønderjylland. Her har leverandørforeningen 30 procent af aktierne, og med en hurtig servietberegning på og en købesum på 300 millioner kroner for anlægget, vil det give et kontant afkast på 10 milioner kroner til hver af de i alt 30 aktionærer.
Måske. Det afhænger af, om Shell vælger at købe aktionærerne ud af deres ejerandel. Gårdejer Torben Pedersen, der er formand for leverandørforeningen, siger til Jyske Vestkysten, at han er klar til at invitere hele byen til julefrokost, hvis regnestykket holder stik. Og han er, set i bakspejlet, meget tilfreds med, at han og 29 andre landmænd gik ind i opførelsen af biogasanlægget i sin tid.
- I det hele taget viser den her handel jo, at landmændene så rigtigt, da det blev besluttet at bygge anlægget her i Holsted. At forvandle gylle til energi er den helt rigtige investering. Det er der fremtid i, og det geniale i det her biogasanlæg og Danish Crowns store slagteri er jo, at det kommer Holsted og dermed os alle til gavn og glæde, siger han til avisen.
- Vi kommer til at tjene kassen
Han tilføjer dog, at det ikke er sikkert, at leverandørerne er interesserede i at sælge deres aktier. Og hvis man spørger hos Nature Energy, er der nok grund til at slå koldt vand i blodet, lyder det fra pressemedarbejder Rasmus Carlsen.
- Det er muligt, at biogasanlægget er mere værd, end nogle gik og troede, men situationen i Holsted er stort set den samme i dag som i går. Det, der er sket, er, at Nature Energys moderselskab og dens ejerandel og dens planer om at bygge 30 tilsvarende anlæg i Europa og Nordamerika er solgt, siger han til avisen og tilføjer, at værdien for den enkelte landmænd, der leverer til biogasanlægget i Holsted, er uændret trods den store handel. Noget som Torben Pedersen dog ikke er enig i.
- Vi kommer til at tjene kassen på det her, siger han.