Landboforening vil følge Beder-sag til dørs

Landbruget har stævnet staten, fordi der på dele af landbrugsjorden omkring Beder, Mårslet og Malling ikke må anvendes pesticider på grund af drikkevandsinteresser. Formanden for Landboforeningen Kronjylland lovede på foreningens generalforsamling torsdag at følge sagen helt til dørs.

Tre måneder efter Landboforeningen Kronjylland indkaldte til generalforsamling, kunne de torsdag aften endelig lade generalforsamlingen blive en realitet med 50 fremmødte deltagere.

Beretningens store omdrejningspunkt var Beder-sagen. En sag, som startede i 2009, og hvor der i maj sidste år faldt en kendelse i Miljø- og Fødevareklagenævnet. Kendelsen gav Aarhus Kommune ret. Der må ikke anvendes pesticider på ni lodsejeres landbrugsjord i området omkring Beder, Mårslet og Malling syd for Aarhus by på grund af et indsatsområde til beskyttelse af drikkevand.

- Den 19. juni sidste år besluttede Primærbestyrelsen (i Landbrug & Fødevarer, red.) at gøre sagen til en principsag, og den 3. oktober stævnede vi staten, fortalte formand Christian G. Jensen.

Erstatning 

Nogle berørte lodsejere har indgået frivillige aftaler med Aarhus Kommune, men disse kan ikke direkte sammenlignes med en svineproducent, mælkeproducent eller en planteavler, mener formanden.

- Der er dem, der har to heste, og så er der os, og det kan slet ikke sammenlignes, konstaterede formanden.

Sidst i 2019 begyndte man at kigge på erstatninger.

- Men et engangsbeløb på 50.000 kroner pr. hektar er meget langt fra det, vi mener, de berørte lodsejere skal have, fortalte formanden, mens dirigent Poul Jakob Bønløkke for en stund lagde dirigentstokken og fortalte om sin involvering i sagen som lodsejer i et af de berørte områder.

- Folk siger til mig, hvorfor kan du ikke bare omlægge til økologi? Men hvis 5.500 hektar i alt skal det, hvad sker der så med priserne? Og forskellen er også bare, at en almindelig økolog til enhver tid kan gå ud af det igen og blive konventionel. Det kan jeg ikke, fortalte Poul Jakob Bønløkke.

Formand genvalgt

Der er lige nu 9 berørte lodsejere, 90 hektar matrikuleret jord, hvoraf 78 hektar er i omdrift.

- Vi har ikke kunnet stoppe det, selv om vi gerne ville. Men jeg vil garantere jer for, at jeg følger denne sag helt til dørs, fortalte Christian G. Jensen, som ærgrede sig over, at en repræsentant fra kommunen ellers havde meldt sig til, men ikke var dukket op. Senere på aftenen blev Christian G. Jensen genvalgt til formandsposten.

teba@effektivtlandbrug.dk

Telefon +45 61 55 15 87

 

Positiv direktør – skeptiske medlemmer

Det var en meget positiv direktør for Velas, Jan Winther, som kunne fortælle om forløbet omkring fusionen mellem LMO og Centrovice, tankerne bag og den første tid som landets største rådgivningsvirksomhed. Han gjorde klart, at man ikke er i mål, men godt på vej – på vej til at blive endnu bedre.

Men ikke alle deltagerne ved Landboforeningen Kronjyllands generalforsamling var lige positive over virksomhedens vokseværk.

- Jeg er landmand i Mariager, og jeg føler, at I kommer længere og længere væk fra mig. Jeg føler mig efterhånden tættere på kontorerne i Hobro og Randers (henholdsvis Agri Nord og LandboNord, red.). Jeg synes, at I er blevet for store. I skal sætte jer ned og få styr på den virksomhed, I har nu. Sådan har det i øvrigt været de sidste ti år. Hvis I bliver større, bliver I jo konkurrenter til Seges, sagde Carl Johan Schultz fra Gjerlev, som senere blev valgt ind som suppleant i bestyrelsen i Landboforeningen Kronjylland.

Jan Winther gjorde det klart, at rådgivningsvirksomhedens fusioner ikke har handlet om at blive store bare fordi, de kunne, men fordi man har kunnet se en fornuftig forretning.

Priser

Et par stykker spurgte ind til, hvem der skal betale for den teknologi, som rådgivningsvirksomheden investerer i, mens en anden slog ned på priserne.

- Jeg vil gerne vide, om der er differentierede priser. Er det ligesom at ringe til Jyllands-Posten for at opsige sit abonnement, og så kan man pludselig få det billigere. Er der differentierede priser, ja eller nej?

- Nej, det er der ikke, svarede direktøren prompte.

teba

Læs også