For Peder Pedersen har rådgivning i forbindelse med salg af et landbrug betydet, at han har fået den pris, som han på forhånd havde håbet på.
Når en bedrift skal sælges, kan processen ofte være kompleks med mange interessenter, bygninger og værdier.
- Derfor kan der være en idé i at få professionel rådgivning, hvis man vil komme bedst muligt gennem processen, fortæller Jens Ravn, direktør i LandboGruppen Midtøst & Fyn.
- I komplekse sager er der rigtig mange elementer, der skal gå op. Der skal være en køber. Prisen skal være rigtig for både sælger og køber. Begge parter skal føle, at de laver en god handel, og for at det sker, skal meget falde i hak.
For selv når man allerede har en potentiel køber klar til sin bedrift, kan det sagtens give mening at få flere forskellige rådgivere ind over i en salgsproces. Så køber man sig nemlig til en større grad af tryghed, så man ved, at man får mest muligt med fra handlen.
Det har Peder Pedersen, som på sydvestlige Fyn har drevet griseproduktion siden 1985, også erfaret.
Fik lavet en vurdering
Da en nabo fik nys om, at han og hustruen Susanne gik med overvejelser om at sælge bedriften, tog Peder Pedersen beslutningen om at opsøge ekstern rådgivning.
- Naboen ringede for at fortælle om sin interesse i ejendommen, og det var vi egentlig klar til. Men inden vi ville gå videre med snakken med den potentielle køber, ville vi have en vurdering af ejendommen først, fortæller Peder Pedersen.
Fra parrets økonomirådgiver i Velas lød anbefalingen at tage fat i LandboGruppen, og det gjorde Peder og Susanne så.
- Jeg havde ingen planer om, hvem mægleren skulle være, så det var rart at blive taget i hånden. Vi fik lavet vurdering i løbet af sidste sommer, og herefter blev bedriften sat til salg. Så det er også gået hurtigt, siger Peder Pedersen.
Udlignet forskelle
Fordi griseproducenten kendte den købende nabo i forvejen, var de trygge ved, at han skulle overtage ejendommen. Alligevel var der mange ting, som stadig skulle afstemmes.
Den endelige pris på handlen var parterne ikke helt enige om, og samtidig skulle der afstemmes nogle ting i forhold til flere sommerhusgrunde og flere andre ting. Her var der både rådgivere fra Velas inde over og advokater fra ML+.
- Der var en forskel mellem køberen og os og også i forhold til den vurdering, som mægleren havde givet. Med hjælp af rådgivernes indsigt i især det skattetekniske fik vi det ud af handlen, som vi gerne ville, siger Peder Pedersen.
Stor tryghed
- Netop situationer som den slags finder ofte sted i forbindelse med handler af landbrugsejendomme, fortæller Jens Ravn fra LandboGruppen Midtøst&Fyn.
- Den ene part vil gerne købe, og den anden part vil gerne sælge. Men de kan ikke blive helt enige om prisen. Er det så en million eller to, der skal skille dem ad? Det er det typisk ikke, men der skal gøres alt muligt teknisk, så begge parter får mest muligt ud af det. Særligt for landbrugshandler er der mange flere elementer i spil, end man kender fra normale bolighandler, og det gør sagerne mere komplekse at få i mål, siger han.
For det sælgende par på Vestfyn var der stor tryghed i at blive hjulpet gennem hele salgsprocessen.
- Vi havde brug for nogen til at styre det hele, og det gjorde LandboGruppen rigtig. Der er mange ting, der skal holdes styr på, og vi havde et virkelig godt samarbejde med dem, siger Peder Pedersen.
For at nå i mål med handlen, hjalp en skatterådgiver fra Velas med at strikke handlen og værdierne af bygninger, jord, osv. sammen på den mest optimale måde.
- Så på bunden fik vi det samme, som vi havde tænkt os inden. Jeg tror ikke, jeg kunne have ønsket mig nogen, der var bedre fagligt klædt på. Det har også været rart at få hjælp til, hvordan livet skal se ud på bagkant af salget. Både for os og for de fire medarbejdere, som alle har fået lov at blive hos den nye ejer, siger Peder Pedersen.
Skatteteknisk rådgivning
Når man taler salg af landbrugsejendomme, kan det ifølge Jens Ravn have stor betydning, at man får den rigtige skattetekniske rådgivning.
- Det har især stor betydning for sælger. Der kan sagtens rent skatteteknisk flyttes rundt på adskillige millioner, som kommer sælgeren til gode i forhold til skattebetaling, uden at det får en negativ effekt i salgsprovenuet, fortæller Jens Ravn.
Mere tid
Indtil videre kan Peder og Susanne blive boende til leje i stuehuset på ubestemt tid. De ved ikke endnu, hvor længe det bliver, men det er sandsynligt, at de en dag vil finde et hus i en nærliggende by.
- Vi elsker roen her. Vi bor godt her, men en dag ender højst sandsynligt med et hus i Hårby eller et andet sted. Nu glæder vi os bare til ikke længere at skulle planlægge arbejde og ferier på samme måde. Vi har en datter og svigersøn, som bor i Østrig, og der kan vi meget nemmere komme ned nu, siger Peder Pedersen.