Menneskemad kan skade hundemaver

Løg, vindruer og avokado gør sig alle godt i en salat, men ikke i hundens mave.

Løg, vindruer og avokado er almindelige ingredienser i mange husholdninger, men for hunde er de giftige og kan udgøre en fare ved indtagelse.

Løg, hvidløg, porrer og sågar blomsterløg indeholder blandt andet thiosulfat, og det er et stof, som er giftigt for hunde, da det kan nedbryde deres røde blodlegemer og føre til blodmangel. Tilberedning af løg og hvidløg i maden påvirker ikke, hvor giftigt det er. Både i rå, kogt eller pulveriseret form udgør de en fare.

Symptomer på forgiftning kan ses fra få timer til flere dage efter indtagelsen, hvor man oftest først ser mavetarmsymptomer i form af diarré og opkast. Senere ses symptomer på blodmangel (anæmi), som inkluderer blege gummer, sløvhed, øget vejrtrækningsfrekvens og sløvhed – og i værste fald pludselig død.

Vindruer udgør – ligesom rosiner – en alvorlig trussel mod hundens nyrefunktion. Man kender endnu ikke mekanismen, men selv små mængder kan give anledning til opkast, diarré, sløvhed og nedsat appetit.

Der er blevet rapporteret om, at så lidt som tre gram rosiner pr. kg kropsvægt og 20 gram vindruer pr. kg kropsvægt kan forårsage forgiftning. I værste fald kan vindrueforgiftning føre til akut nyresvigt og død.

Smertefuld betændelse

Selvom avokado ikke er helt så farligt for hunde, som for nogle andre dyr, indeholder den stoffet persin, der kan give hunde maveproblemer og anledning til opkast og diarré.

Det høje fedtindhold i avokado kan også føre til pankreatitis, som er en smertefuld betændelse i bugspytkirtlen, der kræver dyrlægebehandling og i visse tilfælde endda indlæggelse. Har hunden slugt avokadostenen, er der stor fare for at denne sætter sig fast som et fremmedlegeme et sted i mavetarmkanalen og blokerer for foderpassage.

Hvis en hund har indtaget et fødeemne, som kan udgøre en potentiel fare for dens helbred, er det vigtigt at kontakte en dyrlæge med det samme. Det er vigtigt at angive så nøjagtige oplysninger som muligt om, hvad hunden har indtaget, hvor meget hunden vejer, og hvor meget den har spist. På den måde kan dyrlægen bedst foretage en hurtig vurdering om videre behandling.

Ofte vil dyrlægen fremkalde opkastning, og således forhindre optagelsen af de skadelige stoffer, men dette er kun muligt i en kort tidsperiode efter indtagelse. I andre tilfælde kan det være nødvendigt at indlægge hunden til symptomatisk behandling med væske på drop og aktivt kul for at absorbere de skadelige stoffer fra tarmen.

Selv uskyldige ingredienser, vi mennesker spiser ofte, kan være farlige for vores kæledyr. Derfor er det bedst ikke at lade hunden spise rester af menneskemad.

Er uheldet sket, og man er i tvivl om dét, hunden har spist, kan være potentielt giftigt, skal man altid ringe og spørge dyrlægen med det samme. Ingen spørgsmål er dumme – ring hellere én gang for meget, end én gang for lidt.

Læs også