Verdens bedste naturfotos udstilles nu i Danmark

De 100 bedste fotos fra den internationale konkurrence Wildlife Photographer of the Year udstilles nu på Statens Naturhistoriske Museum i København.

Det er 60. gang, at Natural History Museum i London arrangerer fotokonkurrencen Wildlife Photographer of the Year, og den efterfølgende udstilling af de 100 bedste naturfotos er årets absolutte højdepunkt for alle naturinteresserede.

Årets Naturfotograf 2024 blev Shane Gross fra Canada. Shane er fotojournalist med fokus på havmiljø. Han er desuden medlem af den internationale sammenslutning af naturbevaringsfotografer iLCP og har modtaget Ocean Storytelling-legatet, som uddeles af organisationen Save Our Seas, lyder det i en pressemeddelelse fra Statens Naturhistoriske Museum.

Shane snorklede i timevis i Cedar Lake i British Columbia, Canada for at fotografere et spektakulært syn under det tykke tæppe af åkandeblade, der dækkede det meste af bjergsøen.

På denne varme julieftermiddag dukkede vestamerikanske haletudser op overalt og fyldte det klare vand med liv og håb.

Årets Unge Naturfotograf blev Alexis Tinker-Tsavalas fra Tyskland. Under corona-nedlukningen studerede Alexis dyrelivet nær sit hjem i Berlin. Han er et aktivt medlem af citizen science-platformen iNaturalist og har koordineret begivenheden City Nature Challenge i Berlin siden 2021. I løbet af den periode voksede hans interesse for makrofotografering.

Da Alexis forsigtigt vendte en træstamme i den lokale skov, fandt han frugtlegemer fra et svampedyr og en springhale, der var knap 2 mm lang. Han brugte en særlig teknik, hvor 36 billeder med hver sin fokusafstand kombineres til ét billede.

Vinderne af Inspirations-prisen

I anledning af fotokonkurrencens 60-årsjubilæum har dommerpanelet uddelt en særlig pris - Inspirationsprisen - til to af de 100 vinderbilleder, som vækker håb og fortæller historier om positiv forandring og vellykkede naturbevaringstiltag.

- Billederne giver os igen i år mulighed for at opleve smukke og dramatiske øjeblikke i naturen. Men de viser også, at naturen er skrøbelig, og at mennesket ikke altid opfører sig bæredygtigt og hensigtsmæssigt. Mit håb er, at vores gæster forlader udstillingen med en bedre indsigt i, hvordan vi alle kan være med til at passe på naturens verden, der omgiver os, siger Nina Rønsted, konstitueret direktør for Statens Naturhistoriske Museum.

I Danmark åbner Wildlife Photographer of the Year for publikum fredag den 22. november 2024 på Statens Naturhistoriske Museum, Øster Voldgade 5-7 i København. Udstillingen kan ses frem til søndag den 7. september 2025.

Læs også