Øko-køer på græs: Grethe og Mogens venter 1.000 gæster

14. april slår flere af Arlas økologiske kvægbedrifter dørene op, når køerne bliver lukket på græs.

Dagene bliver længere, blomsterne kigger frem, og traditionen tro springer de økologiske køer fra stald til græs til lyden af forår.

Siden 2005 har op mod 100.000 danskere årligt besøgt de økologiske Arla-gårde rundt omkring i landet for at tage del i festlighederne, når køerne bliver lukket på græs.

I år åbner stalddørene søndag den 14. april, hvor en af de mange Arla-gårde, der inviterer på besøg, er Romsdal ved Give, som Grethe og Mogens Hansen har drevet siden 1988.

- Vi synes simpelthen bare, det er så dejligt, at hele Danmark bliver inviteret ud på gårdene til den her festdag. Nogle gange er det jo de små ting, som har størst værdi, og jeg glemmer aldrig den her slags dage fra min egen barndom. Det håber jeg, vi kan give videre, siger Grethe Hansen.

Solceller, biogas og selvforsyning

Siden familien i 1997 omlagde til økologi, har både økologi og bæredygtighed været et stort fokusområde på gården. De har blandt andet solceller på tagene, LED-lys i staldene og et initiativ, hvor al gårdens husdyrgødning går til det lokale bioanlæg.

Og så er alle gårdens 270 køer krydsninger mellem forskellige racer, hvilket både gør dem stærkere og bedre til at udnytte foderet, hvoraf 90 procent kommer fra Romsdals egne marker.

Det eneste foder, gården ikke selv producerer, er det, som lokker køerne ind i malkerobotten.

- Man tager simpelthen det mest smagsvenlige foder såsom majs, grønpiller og soja og presser det sammen til nogle piller, som køerne er helt vilde med. De kan næsten ikke vente med at komme ind i malkerobotten, når vi lægger det frem, siger Mogens Hansen og bliver suppleret af Grethe Hansen:

- Vi kalder det for Matador Mix, griner hun.

Pedaltraktorer og skattejagt

Grethe og Mogens Hansen forventer at se knap 1.000 børn, forældre og bedsteforældre i løbet af dagen, hvor gæsterne blandt andet kan klappe kalve, gå på naturskattejagt, tage pedaltraktorkørekort, lede efter karameller i en korncontainer og gå på opdagelse i Arla-smagsprøver.

Dagens højdepunkt er selvfølgelig klokken 12, hvor hovedattraktionen løber af stablen, og gårdens 270 køer bliver lukket på græs.

Læs mere om Græs

Om der er tale om foder til dyrene, biogas eller om det indgår i markrotationen, er græs- og kløverarter af stor betydning for mange landmænd. Her kan du læse meget mere om emnet.

Læs mere her

Læs også