Når kornet er høstet, hvad skal der så ske? Ifølge ØkologiRådgivning Danmark kan det ofte svare sig økonomisk at opbevare kornet hjemme, og her kan crimpning være med til at gøre kornet mere lagerfast.
Der er store værdier i kornet, og derfor skal det opbevares derefter. Det slår ØkologiRådgivning Danmark fast i en meddelelse.
De peger på, at når kornet er høstet, vil en opbevaring på bedriften ofte være den bedste økonomiske løsning.
En måde at gøre kornet mere lagerfast på er at crimpe kornet.
Ifølge ØkologiRådgivning Danmark er det ofte beskrevet, at kornet skal være over 30 procent vand for, at det med fordel kan crimpes med tilsætning af syre. Er kornets vandprocent lavere, kan der godt crimpes alligevel.
ØkologiRådgivning Danmark henviser til, at mange crimper korn, der i princippet er lagerfast, bare for at få forarbejdningen overstået på én gang. Men de gør opmærksom på, at der ved stigende vandindhold, skal større mængde syre til, for at kornet er lagerfast.
Forarbejdningen skal ske med det samme
En meget vigtig forudsætning for, at crimpningen bliver en succes og bliver en god oplevelse for mand og kreatur, er, at kornet forarbejdes umiddelbart efter høst, lyder det fra ØkologiRådgivning Danmark.
De forklarer, at hvis ikke kornet er lagerfast, vil det tage varme over natten. Herved stiger risikoen for, at processen ikke lykkes meget. Er kornet for eksempel over 18 procent vand, vil det kunne tage varme, ret hurtigt.
Har kornet tage varme, er der stor risiko for at der efterfølgende vil være en varmedannelse i stakken, på trods af at der er tilsat syre. Propionsyre kan ikke stoppe en varmedannelse effektivt, understreger ØkologiRådgivning Danmark.
Erfaringen fra Økologirådgivning Danmark er, at crimpning af korn med 20 procent vand og tilsætning af otte til 10 liter propionsyre pr. ton som regel giver et godt resultat. De anbefaler ikke, at man sparer de sidste to liter, da det i sidste kan blive dyrt.
Flere metoder til crimpning
Ifølge Økologirådgivning Danmark er der flere metoder til at crimpe kornet. Eksempelvis er der igennem mange år anvendt valser til forarbejdning/crimpning, mens der de senere år er kommet store slaglemøller frem.
Økologirådgivning Danmark uddyber, at slaglemøllerne har en meget stor kapacitet og findeler materialet mere end valserne gør. Dette gør det sværere for dyrene at sortere i foderet under udfodring.
Crimp dit korn