Det grønne græs er en hård konkurrent til kraftfoderet i metanmåleren, og derfor har det indtil nu ikke været muligt at måle metanudledningen fra køer, mens de er ude på græs. Den udfordring er nu løst i sønderjysk besætning.
Der er sket et gennembrud i et dansk forskningsforsøg, der skal dokumentere klimaeffekten ved at køer er på græs frem for i stald. Det konkluderer Seges Innovation i en meddelelse på Landbrugsinfo.
70 økologiske jerseykøer på Methaslund hos Peter Madsen i Løgumkloster får således som nogle af de første i Danmark målt deres udledning af metan, mens de er uden for på græsset.
Seges Innovation viser på Landbrugsinfo en video om, hvordan køer får målt deres metanudledning, mens de er på græs. Køerne bliver lokket til måleren af en smule kraftfoder, der kommer ud i små portioner. Mens koen æder, opsamles den udåndingsluft, der herefter analyseres.
Derfor er det lykkedes
Tidligere har Seges Innovation forsøgt at måle metanudledning fra græssende køer, men uden det store held.
- I besætninger med højt græsoptag, og hvor køerne er mange timer på græs, er det relevant, at vi nu kan måle køernes metanudledning både inde og ude, siger chefkonsulent Nicolaj Ingemann Nielsen.
Hvorfor Seges Innovation nu er lykkedes med dets forsøg, skyldes ifølge Nicolaj Ingemann Nielsen flere ting:
- Grunden til at Peters køer opsøger metanmåleren, skyldes dels den centrale placering i forhold til stalden og foldenes beliggenhed, dels den åbne tilgang til måleren samt en attraktiv kraftfoderblanding, siger han og fortsætter:
- Sidst men ikke mindst kan det ikke udelukkes, at de gule køers nysgerrighed også medvirker til den gode besøgsfrekvens. Vi har dog også gode erfaringer fra en sortbroget besætning med metanmålinger udenfor.
Afgræsning som klimavirkemiddel kræver dokumentation
Målinger i andre danske besætninger og udenlandske studier viser metanreduktioner på mellem 10 og 30 procent ved, at køerne er på græs i forsommeren.
For at afgræsning kan bruges som officielt klimavirkemiddel peger Seges Innovation på, at reduktionen skal dokumenteres – og målingerne fra Peter Madsens køer indgår i datagrundlaget hertil.
- Der er ikke nogen tiltag, som bare lige løser det hele
Udleder køer på græs mindre metan?