Vaccination kan være nøglen til at undgå døde dyr og sikre dyrevelfærden i besætningen.
Der er fortsat stor opmærksomhed på bluetongue og dens potentielle konsekvenser for kvægbesætninger – og ifølge kvægrådgiver Erik Andersen fra ØkologiRådgivning Danmark er det vigtigt allerede nu at planlægge, hvordan man bedst beskytter sine dyr inden afgræsningssæsonen.
I det seneste nyhedsbrev fra ØkologiRådgivning Danmark peger han på, at der ventes på en udmelding fra L&F, kvæg med en anbefaling på strategi og forebyggelse til afgræsningssæsonen 2025. Den forventes at komme senest i februar.
Erfaringer fra 2024
I løbet af sensommeren 2024 stod mange landmænd med et afgørende valg: vaccination eller ej. Og Erik Andersen slår fast, at der allerede nu er nogle erfaringer fra 2024, vi kan drage nytte af.
Han forklarer blandt andet, at hos dyr, der blev vaccineret, stoppede dødeligheden og halthed med mere efter cirka halvanden måned efter påbegyndt vaccination. Hos dem, der ikke vaccinerede og fik kliniske udbrud, fortsatte dødeligheden og følgevirkninger i længere tid. Nogle fårebesætninger har endda haft meget høj dødelighed.
Han forventer desuden, at man nogle steder et stykke tid endnu vil blive ved med at se svagt fødte kalve. Årsagen hertil, peger han på i mange tilfælde, vurderes at være smitte med bluetongue i fosterstadiet.
Størstedelen af danske besætninger er smittet
Der er i december udtaget en del mælkeprøver fra mælkeleverende besætninger, som ikke har fået konstateret bluetongue.
Ifølge Erik Andersen viser prøverne, at 75 procent af besætningerne er smittet med bluetongue. Der er således kun få besætninger, som er fri af smitten.
Virus er i blodet i cirka seks måneder, og derfor vil der lukkes dyr på græs, som er »virusbanker« for de mitter, som begynder tidligt, lyder det fra kvægrådgiveren.
Planlæg vaccination
Ud fra de erfaringer, der nu er fra Danmark i 2024 og fra Holland i 2023 og 2024 forventer ØkologiRådgivning Danmark, at anbefalingen er, at der bør ske vaccination af alle dyr over seks måneder (kvæg) inden udbinding, for at undgå kliniske symptomer, døde dyr og sikre dyrevelfærden i besætningerne.
Det gælder om at begrænse tabene med en vaccination.
ØkologiRådgivning Danmark anbefaler, at besætningen bør være færdigvaccineret med udgangen af april i år. Og for at sikre den bedste beskyttelse opfordres alle landmænd til allerede nu at kontakte deres dyrlæge og lægge en strategi for vaccination af deres kvæg- og fårebesætninger.
Erfaringer skal bidrage til løsninger
Bluetongue har ramt hårdt i Syddanmark