Generationsskifte i Rønninge: Sønnen kører videre

Anders Hjære Pedersen fortsætter maskinstationsdriften med fokus på græs, men klarer også øvrige landbrugsopgaver med en reduceret maskinpark efter auktionssalg.

Med generationsskiftet ændres navnet fra Kaj Pedersen Maskinstation til Anders Hjære Pedersen Maskinstation. - Og jeg vil bestræbe mig på fortsat at kunne betjene de mange trofaste kunder med gedigent arbejde som under min far, hvor det altid har været vigtigt at holde det aftalte, og hvor der sjældent blev spurgt om pris, siger den 42-årige nybagte maskinstationsejer. En del af maskinparken blev solgt ved en Kapow-auktion i december. Billedet er fra eftersynet, som trak mange interesserede købere til fra hele landet. Ud af maskinstationens 13 traktorer har Anders Hjære Pedersen beholdt disse otte sammen med de nødvendige maskiner til græsbehandling og øvrige landbrugsopgaver. Dronefoto: Anders Hjære Pedersen Foto: Erik Hansen

I 1959 grundlagde Jens Pedersen sin maskinstation ved Langeskov. I 1982 blev den til »Kaj og Jens Pedersen Maskinstation« med sønnens opkøb af halvparten. Nu bliver »Kaj Pedersen Maskinstation« til »Anders Hjære Pedersen Maskinstation«, her hvor næste generation overtager driften af familievirksomheden.

- Ligesom jeg selv, der startede hjemme i 1962 og fortsat arbejder her, har Anders også altid ville køre maskinstation. Derfor glæder det mig, at han nu tager over, lyder det fra 78-årige Kaj Pedersen.

Alligevel er det en følelsesladet maskinstationsmand, der beretter om generationsskiftet, der er ført ud i livet med virkning fra nytår efter opsigelsen af tre mangeårige medarbejdere og tilpasning af maskinparken med auktionssalget af en række maskiner i december.

Én kvægbruger i kommunen

Gennem de mange år har maskinstationen i Rønninge primært beskæftiget sig med grovfoder, gylle- og møgkørsel for kvægbrugere og øvrigt landbrugsarbejde for kunder i en radius i de senere år på omkring 30 kilometer.

Med kun én mælkeproducent tilbage i hele Kerteminde Kommune og den generelle strukturudvikling i landbruget, hvor kunderne i stigende grad selv råder over en stor maskinpark, var det nødvendigt med en tilpasning af maskinstationen.

- Vi kunne se, hvor det bar henad, og derfor måtte vi i oktober meddele vores tre mangeårige og erfarne folk beslutningen om at skære ned i aktiviteterne i forbindelse med generationsskiftet. Det var hårdt, erkender Kaj Pedersen.

Han kan heldigvis glæde sig over, at alle tre, Poul Martin Nielsen, Nicolai Kronblad og Carsten Landtved, der havde været ansat i henholdsvis 27, 24 og 23 år, alle er kommet videre med en ny beskæftigelse.

Maskiner på auktion

- I flere år var vi oppe på at snitte 400 hektar majs. Nu var vi nede på 150 hektar, og derfor var den ene af de to finsnittere blandt de maskiner, som auktionsfirmaet (Kapow, red.) købte samlet og satte på onlineauktion midt i december, fortæller Kaj Pedersen, og tilføjer, at to gyllevogne, en mejetærsker, fem traktorer og en række redskaber også var blandt auktionsnumrene.

- Netop majssnitning er en både maskin- og mandskabsmæssig krævende opgave, og derfor vil jeg nu mest have fokus på græs, siger 42-årige Anders Hjære Pedersen, der med hjælp af sin far og løs hjælp i højsæsonerne, fremadrettet selv vil udføre maskinstationsopgaverne.

I maskinhallerne står maskiner til både opgaverne i græs og landbrugsopgaverne, som Anders Hjære Maskinstation fortsat vil kunne tilbyde. Blandt andet har han overtaget Kverneland butterfly-skårlæggeren, en 80x90 og en 90x120 storballepresser, en »Morten Korch« presser og balleindpakkere til wrapning. Den ene af de tre gyllevogne er også blevet på maskinstationen, og det samme gælder blandt andet Väderstad såmaskinen, en majsmaskine, ploven, trailersprøjten, hegnsklipperen, drænspuleren og en ældre mejetærsker.

- Jeg vil stadig kunne udføre det meste landbrugsarbejde, men græs vil fylde mest gennem sæsonen, forventer den nye maskinstationsejer.

Han glæder sig over, at mange af kunderne, har udtrykt tilfredshed med, at de - som nogle har gjort gennem generationer - fortsat kan ringe efter Pedersen-maskinstationen.

Fire i førerhuset

Anders Hjære Pedersen, der er agrarøkonom fra Dalum Landbrugsskole, har på nær et år på et kvægbrug under landmandsuddannelsen, altid arbejdet hjemme på maskinstationen.

- Jeg nåede endda at være med i førerhuset ved farfar (Jens Pedersen, red.), når vi alle fire spiste madpakken i gummigeden ved møddingerne. Efter han døde en mandag i 2001, hvor han have kørt gummiged om onsdagen, har jeg siden været ham, der har læsset møget.

Tilbage i 1980’erne var der ofte 14-15 mand i gang i høsten, og frem til 2008 var seks medarbejdere fuldtidsbeskæftiget. For fem-seks år siden toppede aktivitetsniveauet hos Kaj Pedersen Maskinstation, og som nævnt var der indtil omlægningen fire ansatte, inkl. Anders Hjære Pedersen, foruden faderen og moderen, Susanne Hjære Pedersen, der siden 1981 har passet bogholderiet. Det arbejde tager sønnen nu også over på.

- Mit mål er at have beskæftigelse til et årsværk uden ansatte men med den nødvendige hjælp i pressede perioder. Jeg vil bestræbe mig på fortsat at kunne betjene de mange trofaste kunder med gedigent arbejde som under min far, hvor det altid har været vigtigt at holde det aftalte, og hvor der sjældent blev spurgt om pris.

Byttet bolig

Anders Hjære Pedersen glæder sig over, at generationsskiftet har kunne gennemføres med den gode støtte af forældrene, som har beholdt nogle maskiner indtil videre, og med forståelse fra sine to søstre, Marie og Mette, som begge bor i nabolaget.

Anders Hjære Pedersen har sammen med kæresten Stine byttet bolig med sine forældre i forbindelse med ejerskiftet, således han og kæresten nu bor på maskinstationen, mens Susanne og Kaj Pedersen bor til leje på førstesalen i datteren Maries ejendom lidt længere henne på Vesterskovvej.

Maskiner på egen YouTube-kanal

Livet på maskinstationen i Rønninge kan følges tæt på YouTube. Her har Anders Hjære Pedersen sin egen kanal med over 8.000 følgere.

- Jeg er lidt af en foto- og videonørd, indrømmer jeg gerne. Derfor er jeg altid bevæbnet med kamera, og ofte også et lille videokamera, som jeg holder i munden, mens jeg kører. Det giver et godt indtryk af, hvad der foregår i og omkring maskinerne.

- Jeg gør det ikke som reklame for vores maskinstation, men nærmere for at vise vores dagligdag og underholde med, hvordan vi arbejder, siger den nybagte maskinstationsejer og lover, at aktiviteten på de sociale medier vil blive fortsat.

Via dette link (Klik her) kan opleves et længere tilbageblik på året, der gik på maskinstationen, set gennem Anders Hjære Pedersens linser, og med hans kommentarer.

Læs også