Forhandler af entreprenørmaskiner efterlyser miljøkrav til branchen

Caterpillar-forhandleren Zeppelin Danmark kommer med opråb til maskin- og byggeribranchen. Entreprenørmaskiners miljøbelastning er ifølge virksomhedens ledelse ureguleret på trods af, at maskinerne er overalt i byggeriet, som står midt i en grøn omstilling.

Branchen bliver nødt til at sikre sig og tænke maskinernes levetid og reparationer ind i helhedsbilledet, mener Henrik Stordal, adm. direktør hos Zeppelin Danmark. Fotos: Zeppelin Danmark

De seneste år har bæredygtighed og grøn omstilling været kernebegreber i den danske såvel som internationale industri i takt med, at bekymringer for klimabelastninger bliver mere og mere påtalte. Og skønt der er blevet gjort meget på den front, er der endnu huller i den figurative ost.

En af landets største forhandlere af entreprenørmaskiner, Zeppelin Danmark A/S, råber nu vagt i gevær. Virksomheden mener nemlig, at byggeriets grønne omstilling har et for snævert fokus på byggematerialer og byggepladsers ressourceforbrug – alt imens maskiner og værktøj går under radaren.

Nu går forhandleren forrest og har sat hårdt ind på at optimere maskinernes levetid ved at restaurere og genbruge slidte reservedele.

– Entreprenørmaskiner er en stor del af en byggeplads, og derfor bliver vi nødt til at sikre os, at vi også tænker maskinernes levetid og herunder reparationer ind i helhedsbilledet, siger Henrik Stordal, adm. direktør hos Zeppelin Danmark i en pressemeddelelse.

Forsker giver medhold

Det er imidlertid ikke kun maskinhandleren, der har oplevet tendensen.

Ifølge seniorforsker ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet, Kim Haugbølle, er der et hul i bygningsreglementets klimakrav.

- Generelt er der en form for hul. Skruen for byggeri bliver strammet yderligere frem mod 2025, men fokus ligger fortrinsvis på byggeriet som produkt og brugen af materialer. Fra 2025 kommer der også krav til byggepladsen for den klimapåvirkning, der opstår fra transport til, fra og på byggepladsen samt fra energi- og brændselsforbrug og materialespild på byggepladsen. Dermed bliver den indlejrede klimabelastning fra blandt andet maskiner og værktøj usynlig i det samlede regnskab, mener forskeren.

På trods af, at entreprenørmaskinerne er vidt udbredte på byggepladser og i brancher som landbruget og industrien, findes der ifølge seniorforsker Kim Haugbølle ikke beregninger på deres klimamæssige belastning. Han tilføjer, at det umiddelbart er en god idé at forlænge levetiden på maskinerne, men at effekten fuldstændig afhænger af den enkelte maskine og model samt af maskinernes kvalitet og effektivitet.

Hos Zeppelin Danmark er man i dag oppe på at anvende renoverede reservedele godt 60 procent af gangene, hvor der er tale om større reparationer, og hvor der er en genanvendt reservedel som alternativ til en nyproduceret reservedel.

- De renoverede reservedele giver en besparelse på 40-60 procent sammenlignet med nye reservedele. Det er en økonomisk gevinst for kunderne, men set med vores øjne er det på den lange bane miljøet, der er den helt store vinder her, siger Binne Huitema, servicedirektør ved Zeppelin Danmark.

Om Zeppelin Danmark A/S

  • Zeppelin Danmark forhandler Cat-entreprenørmaskiner i Danmark
  • Zeppelins historie går tilbage til 1908, hvor Luftschiffbau Zeppelin blev grundlagt
  • Siden 1954 har Zeppelin været officiel forhandler af Caterpillar og beskæftiger i dag cirka 10.000 medarbejdere på verdensplan
  • Virksomheden har hovedsæde i Brøndby, men har også afdelinger i Esbjerg, Aarhus og Skovlunde

Branchen skal med på vognen

Det er Zeppelin Danmarks forhåbning, at man kan sætte gang i en debat og være med til at udvikle branchen. Målet for Caterpillar-forhandleren er, at man vil kunne indsamle, retrofitte og genanvende stort set alle anvendelige reservedele.

- Vi laver stort set ingen renovationer, hvor der ikke bruges en form for genbrugte reservedele. Vi er kommet langt, men vi er ikke i mål, vi skal hele tiden forbedre os, og derfor kigger vi løbende på, hvordan vi kan udvide vores reman-program og sikre, at vi også i fremtiden kan gøre det bedre, både økonomisk og bæredygtigt, siger Binne Huitema og uddyber:

- Hvis hele byggebranchen skal rykke sig, så bliver vi nødt til at gøre det bedre i morgen end i dag. Det gælder alle inden for branchen, for alle bliver nødt til at bidrage, hvis vi skal regulere hele vejen rundt om det grønne byggeri.

Læs også