Fire robotter har overtaget malkningen

I stedet for renovering af den 20 år gamle malkestald valgte Sophia og Palle Bjerggaard Hansen at installere fire Lely malkerobotter til de 260 jerseykøer på Gl. Krogaard i Såderup.

- Vi savner på ingen måde arbejdet i malkestalden, erkender Palle Bjerggaard Hansen, der her ses som nummer to fra højre ved Lely-arrangementet i Såderup-stalden. Femte generationsrobotten, der blev lanceret i 2018, er allerede den model, som der kører flest af i danske stalde, oplyste salgskonsulent Martin Hogrebe, Lely Center Tarm, på åben stald-dagen. Foto: Erik Hansen

Den oprindelige 2x10 malkestald fra dengang, Sophia og Palle Bjerggaard Hansen byggede den nye sengebåsestald på Gl. Krogaard for 20 år siden, var blevet så nedslidt, at det enten krævede en kraftig opgradering eller installering af fire malkerobotter.

- Vi valgte det sidste, og det har vi ikke fortrudt. Prisen var i samme niveau, da en ny malkestald ville kræve en udvidelse af stalden. Og set i lyset af medarbejdersituationen, hvor det er svært at tiltrække unge danske praktikanter til besætninger med malkestald, var valget ikke vanskeligt, erkender Palle Bjerggaard Hansen.

Den 20. juni foretog de fire Lely Astronaut A5 robotter den første malkning af gårdens 260 jerseykøer. Det skete nærmest problemfrit, efter køerne havde øvet sig i en uges tid forinden, hvor de frit kunne gå ind og ud af robotten med servering af kraftfoder.

- Dyrene har lært det hurtigere end os, smiler Palle Bjerggaard Hansen, og medgiver, at det har været en omvæltning at gå fra TMR-foderingen, hvor kraftfoderet er iblandet fuldfoderet, til den individuelle kraftfodertildeling til køerne ved malkningen i robotten.

Femte robotgeneration

- Også de tekniske muligheder og håndteringen af de mange nye data, skal vi lige vænne os til, erkender den østfynske mælkeproducent, der dog på ingen måde savner den traditionelle malkning, ikke mindst fordi indkøringen af robotterne har kørt så smertefrit.

- Som modelnavnet indikerer, er det jo femte generation af Lely-robotterne. Derfor er der virkelig sket en revolutionerende udvikling, siden den første robot blev sat op på Fyn i år 2000. Den husker jeg tydeligt, siger Palle Bjerggaard Hansen i en pause i majshøsten med kørslen i plansiloen med sin frontlæssertraktor ved siden af Knudsens Maskinstations store gummiged.

Alt imens jerseykøerne bliver malket i stalden.

Åben stald

I forrige uge blev de fire Lely robotter i Såderup vist frem ved et åben stald- arrangement for interesserede mælkeproducenter.

Her kunne salgskonsulent Martin Hogrebe fra Lely Center Tarm bekræfte, at flere mælkeproducenter i disse år tager samme spring til A5-modellen, som blev lanceret i foråret 2018.

- Det er allerede den model, som der nu kører flest af i Danmark. Den fungerer virkelig godt, og har mange vigtige fordele. Blandt andet gør dens udformning, at koen er tæt på flokken under malkningen, fremhæver Lely-konsulenten.

Læs også