Fremtidens kostald: Teknologi skal måle dyrevelfærd

Emnerne kom vidt omkring da KvægXperten og BK Nord forleden havde inviteret til konference om fremtidens kvægstald. Et af dem var dyrevelfærd.

Der var fokus på fremtidens kostald, da det ene indlæg efter det andet kom omkring emnet, til en konference i Messecenter Vesthimmerland.

Bag arrangementet stod KvægXperten og BK Nord, og første indlægsholder var Peter Stamp Enemark fra Arla, som kiggede på forbrugernes holdning til blandt andet dyrevelfærd, hvordan det måles i dag og hvordan man forventer, det bliver målt i fremtiden.

- Vi må bare erkende, at dyrevelfærd er i forbrugernes bevidsthed, når de køber ind, sagde Peter Stamp Enemark.

Mens lovgivningen i høj grad tager sig af rammerne omkring køerne, tror han på, at landmændene og rådgiverne i højere grad kommer til at kigge på, hvordan hver enkelt ko har det ud fra teknologiske hjælpemidler.

Den enkelte kos mentale tilstand.

- Teknologien er fremtiden. For selvom for eksempel dyrlæger har retningslinjer, så er det stadig det enkelte menneske, som vurderer dyret i dag.

- Fremtiden er, at vi får videoer, kamera, sensorer og at vi i meget høj grad vurderer dyrene ens fra gård til gård, sagde Peter Stamp Enemark, som endnu ikke kunne svare på, om det er noget, den enkelte landmand skal investere i.

- Det kan også være noget, der kører mellem besætningerne ligesom ydelseskontrollen i gamle dage, lød det.

- Men fremtiden er, at det er teknologien, som skal måle dyrevelfærden, fastslog han.

Senere på dagen var der blandt andet også indlæg om staldens indretning, smittebeskyttelse, krav til den mest optimale stald, hvis man udelukkende skal se på klovene, fokus på arbejdssikkerhed i stalden og til sidst finansieringsmuligheder.

Læs også