Afgræsning: Eliten får mest ud af det

Eliteafgræsning er et rådgivningstilbud fra ØkologiRådgivning Danmark og KvægXperten med et skarpt fokus på at øge græsoptaget – uden at gå på kompromis med mælkeydelsen.

Inden vi har set os om, er det tid til at lukke køerne på græs – og når køerne nu alligevel skal bruge timer på græsmarkerne, hvorfor så ikke få mest mulig ud af det?

Det spørgsmål stiller ØkologiRådgivning Danmark i deres seneste nyhedsbrev og slår samtidig fast, at køernes afgræsning på markerne er den billigste måde at hente mælk hjem i mælketanken.

De råder til, at man allerede nu lægger en plan for afgræsningen. Græsset vokser nemlig pludseligt hurtigt, og man skal være ude i god tid og få græsset i bund for at forhindre, at græsset går i stængel.

Opfølgning øger motivationen

I konceptet »Eliteafgræsning«, som ØkologiRådgivning Danmark og KvægXperten står bag, sættes der netop konkrete mål for afgræsningen, inden køerne lukkes på græs, og der er løbende opfølgning, ligesom deltagerne holdes opdateret med græskvalitet og råd til kommende uge med en ugentlig græsmail.

De landmænd, der tidligere har deltaget i »Eliteafgræsning«, har ifølge ØkologiRådgivning Danmark været begejstrede for konceptet.

De er blandt andet blevet mere motiverede for at holde skarpt fokus på afgræsningen hen over sæsonen på grund af den løbende opfølgning.

Opfølgningen har alt efter den enkelte besætnings behov bestået af løbende foderkontroller og græsmarksvandring, hvor der er rådgivet om rotation og slætstrategi, ligesom der er set på den rette balance mellem staldfodring og afgræsning.

Benchmark hele sæsonen

Andre har følt sig motiveret af at kunne sammenligne sig med de andre 35-40 økologiske bedrifter hen over sæsonen.

ØkologiRådgivning Danmark peger desuden på, at rådgivning og sparring giver højere udbytte i græsmarkerne samt mulighed for rettidigt at justere i planerne og fodringen, så der stadig er maksimalt fokus på mælkeproduktion.

Afslutningsvis rundes konceptet af med et møde i oktober/november, hvor der bliver set tilbage på sæsonen og erfaringsudvekslet.

Læs mere om Græs

Om der er tale om foder til dyrene, biogas eller om det indgår i markrotationen, er græs- og kløverarter af stor betydning for mange landmænd. Her kan du læse meget mere om emnet.

Læs mere her

Læs også