I over to år, siden september 2021, har der været adskillige tilfælde af personer, der har været smittet med Salmonella Mbandaka ST413. Tilfældene er konstateret i England og i flere lande i EU. Det meddeler EU’s fødevaresikkerhedsagentur EFSA.
Alene frem til den 15. marts i år var der registreret 300 tilfælde i Estland, Finland, Frankrig, Tyskland, Irland, Holland og Storbritannien, hvoraf 23 blev indlagt, seks havde blodforgiftning og en person døde.
Langt de fleste følger reglerne
I 2022 blev den første sandsynlige smittekilde vurderet til at være spiseklare kyllingeprodukter eller frisk kyllingekød. Men efterfølgende viste undersøgelser i 2024, hvor der blev delt genomisk information med EFSA, at der var tale om smitte fra frossent, dampkogt kyllingebryst, produceret i Ukraine.
Holdbarheden af de kontaminerede, frosne kyllingekødsprodukter udløb i november og december 2023, og EFSA antager, at der formentlig ikke findes mere at det inficerede kyllingekød på markedet.
Kødet var importeret til EU og Storbritannien af en operatør med base udenfor EU.
Salmonellakort mindsker risikoen for smitte