Frøeliten udvekslede erfaringer

I slutningen af marts afholdte Case IH to frøhøstdage, en dag på Vennerslund Gods på Falster og en dag hos Sørensen og Lynggaard i Viborg, og på den måde var det muligt at samle verdenseliten indenfor rådgivning om frøavl og samtidig låne mejetærskermontører fra Case IH-forhandlerne.

- Jeg føler mig lidt forkælet, det er jo en enorm vidensbank, som er samlet for at udveksle erfaringer om frøhøst, og jeg går ydmyg til opgaven med at fortælle om den tilgang vi har til frøhøst hos Case IH, fortæller Niels Petersen, der er mejetærskermand hos Case IH Danmark.

- Frødyrkning er helt unik i Danmark, det er et område, som virkelig kræver, at du behersker dit håndværk, når du skal indstille din mejetærsker. Og det var netop derfor, der var indkaldt til møde, for at få en opdatering på, hvad man skal holde øje med omkring indstillinger på de nuværende Axial-Flow-mejetærskere, forklarer han.

- Et punkt som fyldte meget på dagsordenen var også skærebordstyper. Skal frøavleren vælge 12 fods eller 15 fods pick-up bord, og hvilke fordele er der ved et MacDon- sejlbord vs. et traditionelt skærebord? Der er meget fokus på sejlbordene i øjeblikket, og hvordan skal man håndtere et 50 fods MacDon-bord i rajgræs, pointerer Niels Petersen.

På møderne blev der også kigget meget på den teknologi, som venter lige om hjørnet, hvor debatten fokuserede på om nye teknologier også kan anvendes i græsfrøhøst.

Forpremiere på den nye AF-serie til høst

Et punkt, som Case IH er dybt involveret i, er et pilotprojekt med NIR-sensor, hvor sensoren fungerer som både spild- og kvalitetsmåler. Det er en helt ny indgangsvinkel på anvendelsen af NIR-sensoren og med høsten 2024 indenfor rækkevidde bevæger projektet sig ind i næste fase.

- Selvom vi kigger ind i en tid med meget mere »kunstig intelligens«, så kan vi stadig ikke undgå at have håndværket med i bagagen, når vi høster. På programmet var nemlig også spildmålingsteknikker, tanktømningsudstyr og kvalitetssikring af høstopgaven, siger mejetærskermanden fra Case IH.

- Og som rosinen i pølseenden kan jeg løfte sløret for den nyeste generation af Axial-Flow-mejetærskerne, hvor vi i Danmark kan forvente en form for forpremiere allerede denne høst. Den nye AF-serie Axial-Flow mejetærsker kommer til at sætte en hel ny standard for teknologiniveauet i en mejetærsker, og »kunstig intelligens« og vil fremadrettet præge den måde der høstes på, slutter Niels Petersen.

Læs også