Presset Mette F.-rådgiver skød på Fødevareministeriet i Minkkommissionen

Fødevareministeriet havde ansvaret for, at spørgsmålet om lovhjemmel ikke kom med i det meget omtalte cover forud for det møde, hvor det blev besluttet at aflive alle mink i Danmark, sagde Mette Frederiksens særlige rådgiver, Martin Justesen, fredag under en meget dramatisk afhøring i Minkkommissionen.

- Det ønsker jeg ikke at udtale mig om!

Så bombastisk lød det ifølge dagbladet B.T. fra særlig rådgiver i Statsministeriet, Martin Justesen, da han under en afhøring i Minkkommisionen blev spurgt ind til, om han havde snakket med statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen om de noter, som sundhedsminister Magnus Heunicke i sidste uge fremlagde for kommissionen i sidste uge.

Under afhøringen af Justesen, der er en af de fire topfolk i Statsministeriet, der havde sat SMS'er til automatisk sletning, gik den særlige udspørger i Minkkommissionen, Jakob Lund Poulsen, flere gange til makronerne i forhold til den udvikling, der var i minksagen i de første dage i november 2020.

Undervejs i afhøringen markerede både Justesen og hans bisidder deres utilfredshed med flere spørgsmål, som Justesen mente, var mistænkeliggørende overfor ham. 

Efter samråd med bisidderen fortalte Martin Justesen dog, at han havde drøftet indleveringen af noterne med Barbara Bertelsen, og at han i øvrigt ikke kunne genkende Heunickes notat om, at forslaget om at aflive alle mink skulle være kommet fra departementschef i Justitsministeriet, Johan Legarth.

- Jeg husker ikke, at departementschefen kommer med så markant et indlæg så tidligt. Jeg mener, han redegør for situationen som stand-in for sin minister. sagde han ifølge DR Nyheder.

Skød på fødevareministeriet

Under afhøringen sagde Justesen, at han ikke læste de centrale bilag i sagen, da han deltog i mødet i regeringens koordinationsudvalg den 3. november, hvor det blev besluttet, at alle mink i Danmark skulle aflives.

- Jeg får først de bilag sent, og jeg læser dem ikke. Måske skimmer jeg det under mødet, men jeg erindrer det ikke. Jeg læser coveret og risikovurderingen, forklarede Martin Justesen.

Han mente under afhøringen ikke, at det kunne være relevant, hvad der stod i bilagene, og det var der en altoverskyggende årsag til.

- Alt relevant viden skal som udgangspunkt fremgå af coveret. Her skal væsentlige informationer fremgå, siger Martin Justesen ifølge B.T.

Han tilføjede, som det ofte tidligere har lydt under afhøringerne i kommissionen, at det er det enkelte fagministerium, der er ansvarlig for at få væsentlige pointer med i coveret, der er det centrale notat i alle møder i regeringens koordinationsudvalg.

Desuden skal ministeren gøre opmærksom på pointerne under selve mødet.

Tidligere har det været fremme, at den embedsmand, der lavede det forberedende materiale forud for KU-mødet den 3. november, havde svært ved at forstå det bilag, der omtalte behovet for at få lovhjemmel for tiltagene på minkområdet.

- Jeg åbnede det (bilaget, red.) og skimmede den første side. Jeg kunne ret hurtigt konstatere, at det ikke var færdigt. Der var kommentarbokse. Jeg vidste helt ærligt ikke, hvad jeg skulle bruge det til, sagde kontorchef i Justitsministeriet, Lisbeth Gro Nielsen, ifølge DR Nyheder, da hun i sidste uge var vidne for Minkkommissionen.

Kom anbefaling fra SSI?

Under afhøringen af Justesen, der varede i over tre timer, var der ifølge flere medier meget anspændt stemning, og flere gange gik udspørgeren Justesen på klingen. Det gjorde sig blandt andet også gældende i forhold til den rolle, som risikovurderingen fra Statens Serum Institut spillede.

Martin Justesen skrev statsminister Mette Frederiksen tale til pressemødet den 4. november, hvor masseaflivning af mink blev annonceret. Forud for talen mailede Justesen med departementschef Barbara Bertelsen, hvor det fremgik, at beslutningen »hviler på klar sundhedsfaglig anbefaling«.

Da Mette Frederiksen holdt sin tale, sagde hun, at »På baggrund af sundhedsmyndighedernes klare anbefaling er vi ikke i tvivl om, at det er en nødvendig beslutning«, og udspørger Jakob Lund Poulsen spurgte ind til, om man ikke i Statsministeriet havde »twistet« ordvalget med at tilføje »klar«, så det stod skarpere kommunikativt, når en sundhedsfaglig vurdering blev til en anbefaling, men det afviste Justesen.

Udspørgeren ville også vide, om man i Statsministeriet ville have sundhedsmyndighederne til at tage ansvaret, men det afviste den særlige rådgiver også.

- Regeringen har ingen problem med at stå på mål for de beslutninger, vi tager. Konklusionen var meget klar. Jeg synes, ordvalget flugtede med den risikovurdering, der lå, siger han.

Afhøringen af Justesen kan ses som en generalprøve for statsministeriets rolle i minksagen, inden statsminister Mette Frederiksen næste uge skal afhøres i sagen.

Læs mere om Minksagen

Dyk ned i vores mere end 450 artikler om minksagen. Helt tilbage fra hvor de første besætninger blev smittet og frem til afhøringerne i Minkkommissionen.

Læs mere her

Læs også