Ministeren for Grøn Trepart, Jeppe Bruus, er klar til dialog, efter at Spiras og Sønderborg Kommune har sendt spørgsmål i forbindelse med konkret sag i Sønderjylland, hvor et minivådområder konflikter med bestemmelserne i Strandbeskyttelseslinjen.
Jeppe Bruus, minister for grøn trepart, er parat til at indgå i en dialog vedrørende de udfordringer, der er opstået i forbindelse med implementeringen af den grønne trepartsaftale – særligt i relation til etablering af minivådområder inde for Strandbeskyttelseslinjen.
Tilbage i januar henvendte formanden for Spiras, Henrik Jessen, borgmesteren i Sønderborg Kommune, Erik Lauritzen, sig til ministeren på baggrund af en konkret sag fra Ballebro ved Als Fjord, hvor landmand Jens Lei ønsker at etablere et minivådområde på 0,2 hektar.
Projektet er i tråd med trepartsaftalens mål om at forbedre vandmiljøet – men konflikter med lovgivningen i Strandbeskyttelseslinien.
- Jeg har noteret mig den mulige barriere. Lovgivningen vedrørende Strandbeskyttelseslinjen er under miljøministerens ressort, og jeg vil derfor indgå i dialog med Miljø- og Ligestillingsministeriet. På den måde kan vi i samarbejde klarlægge problemstillingen nærmere og afsøge mulige løsninger, lyder det i svaret fra Jeppe Bruus.
Smidig implementering
Samtidig lægger ministeren vægt på, at implementeringen af trepartsaftalen skal være smidig, uden at der gås på kompromis med beskyttelsen af Danmarks åbne kyster:
- Det er afgørende, at vi sikrer en smidig implementering af trepartsaftalen, samtidig med at hensynet til beskyttelsen af de åbne danske kyster balanceres. Derfor vil vi aktivt arbejde for at klarlægge mulige løsninger, der tager bedst hensyn til dyre- og planteliv, de danske kyster og aftalens målsætninger
Ministeren roser engagementet hos de lokale aktører og lover, at der vil blive arbejdet for en afklaring.
Hos Spiras tages der positivt imod svaret fra ministeren – men med en forventning om, at ord bliver fulgt op af handling.
- Vi er tilfredse med, at sagen nu er anerkendt på ministerielt niveau, og at der lægges op til dialog mellem ministerierne. Det er dog vigtigt, at det ikke bare bliver ved snakken, vi har brug for konkrete løsninger, der gør det muligt at komme videre med projekter som det i Ballebro, siger Henrik Jessen, formand for Spiras.
- Der er mange velegnede placeringer for minivådområder i Sønderborg Kommune, men de ligger ofte på landmændenes marker inden for 300 meter fra kystlinjen. Det er nu, at ministeriet skal finde løsninger, så landmændene kan komme i gang med etableringer af minivådområder, som er én af de vigtige virkemidler for at nå i mål med treparten. Ministeriet er nødt til at vise handling. Hurtigt, understreger Henrik Jessen.
Strandbeskyttelseslinjen
Strandbeskyttelseslinjen omfatter som hovedregel alle danske kyster ved hav og fjord.
Jyllands vestvendte kyster fra Skagen til Blåvandshuk/Skallingen og derfra langs vestsiden af Fanø, Mandø og Rømø er dog undtaget, da disse kyststrækninger i stedet er omfattet af klitfredning.
Visse kyststrækninger, typisk ved byer og store havne, er hverken omfattet af strandbeskyttelse eller klitfredning.
Strandbeskyttelseslinjen omfatter strandbredden og arealet op til 300 meter bag strandbredden - i sommerhusområder dog kun 100 meter eller mindre.
Kilde: Kystdirektoratet